Naslovna Vesti Austrija ubrzava izgradnju infrastrukture za električna vozila!

Austrija ubrzava izgradnju infrastrukture za električna vozila!

286
0

Austrijski državni operater autoputeva Asfinag najavio je ubrzanje izgradnje punjača za električna vozila uz autoputeve i brze puteve.

Do 2030. planiraju da obezbede mesta za punjenje na svakih 25 kilometara, a prvih šest dodatnih stanica biće postavljeno već sledeće godine.

Kako je prošle nedelje prenela austrijska agencija APA, Asfinag je objasnio da se infrastruktura za punjenje širi od 2016., ali brz napredak u razvoju električne mobilnosti zahteva i od njih ubrzanje razvoja.

Na austrijskim autoputevima i brzim putevima trenutno postoji 31 stanica s ukupno 191 punionicom. Sledeće godine gradiće se dodatnih šest stanica s ukupno 29 punionica.

“Opcija punjenja biće ponuđena svakih 60 kilometara”, rekao je član uprave Asfinaga Hartwig Hufnagl. Benzinske stanice su udaljene oko 30 kilometara.

„Do 2030. naš cilj je 1500 punjač s najmanje 150 kilovata snage“, objasnio je Haufnagl. Do 2040. godine planiraju da uspostave i mrežu vrlo brzih punionica snage do hiljadu kilovata te mrežu takozvanih noćnih punionica, namenjenih punjenju kamiona tokom odmora vozača.

Asfinagovi planovi su deo Vladinih planova mobilnosti do 2030. godine, koji su u skladu sa širim planovima promovisanja korišćenja obnovljivih izvora energije u mobilnosti.

Autor: SEEbiz/STA