Naslovna Vesti Kompanija Tesla odlučna: Njihovi konektori za EV punjače postaju standard u Severnoj...

Kompanija Tesla odlučna: Njihovi konektori za EV punjače postaju standard u Severnoj Americi?

100
0

Kada je punjenje električnih automobila u pitanju, problem nastaje u kompatibilnosti konektora u električnim vozilima i EV punjačima. To je najviše izraženo u Severnoj Americi, gde ima i najviše električnih vozila.

Tesla je razvila sopstveni punjač, koji se razlikuje od drugih, što je i logično, jer je to prva kompanija koja je na tržište izbacila veliki broj električnih automobila. Svi ostali automobili upotrebljavaju konektore koji su u skladu sa trenutnim severnoameričkim standardom – Combined Chargingg System (CCS).

Međutim, kao dominantna kompanija na EV tržištu Severne Amerike, Tesla želi da promeni taj standard. S tim u cilju, omogućili su da dizajn i specifikacije njihovog standarda za konektore punjača bude dostupan svim proizvođačima. Istovremeno su ovaj konektor rebrendirali u „Nort American Charging Standard (NACS)“, što očigledno ukazuje na želju da to postane i zvanični standard za konektore punjača. Kompanija se nada da će proizvođači punjača za električna vozila prihvatiti ovaj dizajn i da će ga implementirati u svoje postojeće i buduće modele punjača.

Teslini argumenti su, osim velikog broja vozila koji ih već koriste, da ovi konektori nemaju pokretne delove, manjih su dimenzija i obezbeđuje brže punjenje od konkurentskih alternativa. Već sada, broj vozila koja upotrevljavaju NCAS je duplo veći od broja vozila sa CCS standardom, a i broj instaliranih Teslinih punjača je za 60 procenata veći od svih CCS punjača na tlu Severne Amerike. To su svakako brojke koje se ne mogu zanemariti.

U prilog tome, Tesla je navela da već postoji određen broj operatera koji planira da inkorporira NCAS konektore u svoje punjače, mada nisu naveli koji su to operateri, ni koliko punjača je u pitanju. U svakom slučaju, brojke idu u prilog Tesli, a da li će se njihova želja ostvariti, videćemo u narednim godinama.

Izvor: PCpress.rs/Engadget