Naslovna Vesti Najjeftiniji električni automobil konačno na srpskom tržištu!

Najjeftiniji električni automobil konačno na srpskom tržištu!

963
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Alexander Migl
https://commons.wikimedia.org/wiki/Alexander Migl

Procenjuje se da u Srbiji trenutno ima 4.000 električnih ili hibridnih automobila. Prošle godine je registrovano tek stotinak novih, manje nego u bilo kojoj državi Evropske unije.

Međutim, uskoro bi i kod nas moglo biti znatno više vozila budućnosti.

Do sada su ovdašnji vozači mogli jedino u inostranstvu da kupe Dacia Spring električni automobil, nakon čega su ga uvozili u Srbiju. Međutim, do kraja godine kupovina će biti jednostavnija.

Naime, rumunski proizvođač planira da već do kraja oktobra u Srbiji započne prodaju “Dačije spring”, najjeftinijeg električog automobila u Evropi. Reč je o vozilu sa četiri putna sedišta, dužine 3,73 metra, koje na osnovu jednog punjenja pređe tri stotine kilometara. Za obnovu baterijskog kapaciteta potrebno je sat vremena na javnom punjaču, a do dvanaest sati na običnoj utičnici.

Cenom od 19.000 evra “Dačija spring” je najjeftinije e-vozilo na Starom kontinentu, ali prodaju ovakvih automobila subvencionišu sve evropske države. Tako u Nemačkoj vlada sa 9.750 evra podstiče građane da modernim vozilima zamenjuju klasična.

Posledica solidne podrške je prošlogodišnje utrostručenje prodaje na 194.000 električnih automobila. I to u sezoni kada je, usled problema izazvanih pandemijom, ukupna prodaja automobila u Nemačkoj pala na 2,9 miliona, devetnaest odsto manje nego prethodne godine.

U Rumuniji je podrška države još izdašnija, oko 11.200 evra, pa su prošle godine naše komšije kupile osamdeset puta više elektromobila nego građani Srbije, a samo za “Dačiju spring” odlučilo se preko 3.000 rumunskih vozača. Novo vozilo rumunskog kupca košta samo 7.760 evra.

Rumunski prozvođač zna da je kupovna moć srpskog građanina relativno niska, pa se odlučio da na ovdašnje tržište izađe sa cenom od jedanaest, eventualno dvanaest hiljada evra. Prodavcu bi, naravno, pripala i državna subvencija.

Mada, na prvi pogled, cena e-automobila može da se učini visokom, kupac je, zapravo, u benefitu. Naime, troškovi vožnje su višestruko niži nego što su kod upotrebe vozila na motor sa unutrašnjim sagorevanjem.