Naslovna Vesti Prodaja električnih vozila ponovo nadmašuje dizel automobile!

Prodaja električnih vozila ponovo nadmašuje dizel automobile!

682
0

Prema podacima automobilske industrije u Velikoj Britaniji, drugi mesec zaredom u julu je registrovano više električnih vozila nego dizel automobila.

Ovo je treći put da su električna vozila na baterije pretekla dizel u poslednje dve godine.

Međutim, registracije novih automobila pale su za skoro trećinu, saopštilo je Društvo proizvođača i trgovaca motorima (SMMT).

Interesantan je podatak da ljudi sve više počinju da kupuju električna vozila u Velikoj Britaniji koja pokušava da se u budućnosti približi ostvarenju cilja mnogih velikih zemalja – da bude što manje emisija ugljenika. Naime, i Velika Britanija ima u planu da zabrani prodaju novih benzinskih i dizel automobila do 2030, a hibrida do 2035.

To bi trebalo da znači da će većina automobila na putu 2050. godine biti ili električna ili će koristiti vodonične gorivne ćelije.

U julu je došlo do “snažnog rasta” kada je u pitanju prodaja plug-in automobila, saopštio je SMMT, pri čemu su električna vozila na baterije zauzimala 9% prodaje. Plug-in hibridi dostigli su 8% prodaje, a hibridna električna vozila skoro 12%.

Foto: Unsplash

Najnovije brojke jasno pokazuju velike promene koje se dešavaju u industriji.

Sve veća potražnja za električnim vozilima nastala je kao proizvod toga što mnogi konačno zdravorazumno reaguju na brojna upozorenja o štetnosti izduvnih gasova, ali povećanje kupovine električnih vozila je i posledica subvencija koje mnoge Evropske zemlje nude, uključujući i Srbiju. Finansijski podsticaj je izuzetno bitan, međutim, mi i dalje nemamo jasne podatke o tome koliko je zapravo novih električnih automobila kupljeno u našoj zemlji. Takođe, nemamo ni precizne podatke o polovnim električnim automobilima za koje se subvencija ne dobija.

Velika Britanija je na dobrom putu ali šta je sa vozačima iz Srbije? Da li su električni automobili za nas još uvek nedosanjani san? Pišite nam u komentarima svoje mišljenje!