Naslovna Vesti Renault 4ever: Retro električni krosover kojem će retko ko odoleti!

Renault 4ever: Retro električni krosover kojem će retko ko odoleti!

582
0
Teaser Renaulta 4ever
Teaser Renaulta 4ever

Renault je nedavno predstavio svoju strategiju elektrifikacije koja za cilj ima da električna vozila čine 90% njegove prodaje u Evropi do 2030. godine. Deo ovog plana biće u električni automobil o kojem se već pričalo i pisalo – Renault 4ever,. U pitanju je električni kompaktni krosover za koji se priča da će debitovati 2025. godine. Prema rečima Jean Francois Huberta, ovaj krosover spojiće retro i moderan dizajn kojem će retko ko odoleti.

4ever će biti jedan od 10 novih električnih automobila koje Renault planira da lansira do 2025. godine. Naime, i Renault 5 i 4ever će profitirani na novoj tehnologiji baterija i elektromotora, koje razvija Renault grupa, što će doprineti smanjenju troškova vezanih za male električne modele. Renault tvrdi da će dotična tehnologija primenjena na CMF-BEV platformi smanjiti troškove “petice“ za 33% u poređenju sa Zoeom.

Foto: Teaser Renaulta 4ever

Dakle, CMF-BEV platforma koristiće novu vrstu baterije sa tehnologijom nikla, mangana i kobalta (NMW), koja će se proizvoditi u Francuskoj kroz partnerstva Renault grupe. Ista će biti sposobna za povećani raspon uz niže proizvodne troškove u poređenju sa aktuelnim električnim vozilima.

U međuvremenu, francuski proizvođač je potvrdio da će performantna filijala, Alpine, lansirati svoj prvi EV 2024., dok će CMF-BEV arhitektura biti upotrbljena i za novi Renaultov električni van. De Meo je takođe potvrdio da će Zoe prestati da se proizvodi 2024. Za sada nema direktnog naslednika, mada je jasno da će 4ever i 5 popuniti tu tržišnu nišu.

Što se tiče pogonskih sklopova, priča se o R5 elektromotoru s pogonom na prednje točkove, koji će biti i baza budućem Alpine hot-hatchu. Iako će 4ever biti predstavljen tek za nekoliko godina, koncept bismo mogli videti i pre službene i zvanične premijere proizvodne verzije.