Naslovna Vesti Renault će kontrolisati 80% svog lanca vrednosti električnih vozila mnogo pre 2030....

Renault će kontrolisati 80% svog lanca vrednosti električnih vozila mnogo pre 2030. godine

131
0

Francuski proizvođač automobila Renault kontrolisaće 80 odsto svog lanca vrednosti električnih vozila (EV) mnogo pre ciljane 2030. godine, zahvaljujući partnerstvima koja razvija u sferi proizvodnje baterija, električnih motora i elektronike, saopštio je generalni direktor kompanije Luka de Meo (Luca de Meo).

On je rekao da su troškovi istraživanja i razvoja previsoki da bi se time mogli sami baviti i povukao paralele sa Apple-ovim poslovnim modelom, za koji je opisao da se oslonio na različita partnerstva kada se prvi put upustio u pametne telefone, prenosi Reuters.

„Naši stari recepti više nisu dovoljni, jer ogromne investicije koje zahtevaju prelazak na elektrifikaciju nisu održive“, rekao je de Meo na kongresu Auto Motor and Sport u Štutgartu, Nemačka i dodao da žele saradnju sa drugim kompanijama u cilju razvoja.

Renault nastavlja sa planovima da podeli svoje poslovanje sa električnim vozilima i motorima sa unutrašnjim sagorevanjem dok nastoji da sustigne rivale kao što su Tesla i Volkswagen u trci za „čistijom“ vožnjom. Očekuje se da će na dan tržišta kapitala ove jeseni predstaviti detaljan nacrt za novi EV sektor.

Pre tri godine, Renault je kontrolisao samo 10 odsto lanca vrednosti električnih vozila, ta cifra sada iznosi 30 odsto.

Partneri iz alijanse Nissan i Mitsubishi još nisu saopštili da li će učestvovati u Renault-ovoj budućoj EV jedinici. Izvršni direktor Nissana Makoto Učida rekao je za novine Nikkei ove sedmice da su nastavljene diskusije o učešću japanske grupe, bilo kroz investiciju ili neki drugi oblik.

Izvor: Biznis.rs