Naslovna Vesti Tesla najavljuje povećanje cena električnih automobila!

Tesla najavljuje povećanje cena električnih automobila!

533
0

Kompanija Tesla Inc povećala je cene svog SUV-a Model I i limuzine Model 3 Long Range u Sjedinjenim Državama za po 1.000 dolara, kao i nekih vozila Model 3 i Model I u Kini za 10.000 juana (1.582,40 dolara), navodi se na zvaničnom sajtu. Naime, kompanija je povećala cene za najpristupačnije verzije modela 3 i modela I desetak puta tokom prošle godine u Sjedinjenim Državama, prema podacima koje je pratio Rojters.

Američka cena modela I Long Range automobila skočila je 20% u odnosu na januar 2021, zajedno sa povećanjem od 10,6% za njegov model 3 Long Range u istom periodu. Ovaj potez dolazi usred porasta troškova sirovina, pogoršanih trenutnim stanjem između Ukrajine i Rusije. Ovo po svemu sudeći pogoršava celokupnu situaciju vezanu za električne automobile jer definitivno postaje nemoguće uvesti pristupačnija električna vozila.

„Rast cene nikla, litijuma i drugih materijala prete da uspore, pa čak i privremeno preokrenu dugoročni trend pada troškova baterija, koje su inače i najskuplji deo električnih vozila”, rekao je Gregori Miler, analitičar u industriji prognoze Benchmark Mineral Intelligence.