Naslovna Automobili Cena retkih metala brine proizvođače električnih automobila!

Cena retkih metala brine proizvođače električnih automobila!

338
0

Električna vozila su prvi put prošle godine pretekla pametne telefone i računare kao glavni izvor potražnje za kobaltom, retkim metalom koji se koristi u litijum-jonskim baterijama.

Automobilska industrija je 2021. godine potrošila 59.000 tona kobalta, ili 34 odsto ukupne potražnje, pošto se prodaja električnih i hibridnih vozila udvostručila, navodi se u izveštaju Instituta za kobalt.

To je nadmašilo 26.000 tona metala koji se koriste u proizvodnji mobilnih telefona i 16.000 tona koji se koriste za laptopove i tablete. Ukupna potražnja za kobaltom iznosila je 175.000 tona u odnosu na iskopanu ponudu od 160.000 tona.

Neusklađenost u tim brojkama naglašava jedan od najvećih izazova sa kojima se automobilska industrija suočava dok postaje električna: obezbeđivanje dovoljno sirovina. Kako se sve više električnih vozila proizvodi, raste zabrinutost oko potencijalnih ograničenja u snabdevanju ključnim metalima baterija od kobalta do litijuma i nikla. Očekuje se da će potražnja automobilske industrije činiti polovinu potražnje za kobaltom do 2026. godine.

Kobalt se smatra posebno problematičnim jer je nusproizvod eksploatacije bakra i nikla, a snabdevanje je veoma koncentrisano.

Skoro tri četvrtine svetske nabavke kobalta dolazi iz Demokratske Republike Kongo, gde proizvodnjom dominiraju kineske kompanije i Glenkor iz Londona. Izveštaj Instituta za kobalt pokazuje da je ta centralnoafrička zemlja proizvela 118.000 tona kobalta 2021. godine — znatno više od sledećeg najvećeg dobavljača, Australije.

Teslin izvršni direktor Elon Musk rekao je na industrijskoj konferenciji prošle nedelje da je otvoren za sledeću deju.

„Mi ćemo se pozabaviti svim ograničenjima koja postoje u ubrzavanju tranzicije sveta na održivu energiju. Nije da želimo da kupimo rudarske kompanije, ali ako je to jedini način da ubrzamo tranziciju, onda ćemo to i učiniti.” Tesla ima cilj da proizvodi 20 miliona električnih vozila godišnje, u odnosu na milion prošle godine.

Sve veći broj električnih automobila u Kini — najvećem svetskom tržištu električnih vozila — se napajaju jeftinim litijum-gvožđe-fosfatnim baterijama, koje generalno imaju lošiji domet i performanse. Ali u vrhunskim modelima u SAD i Evropi i dalje dominiraju nikl-kobalt. Ove baterije su činile tri četvrtine globalne potražnje EV u 2021. godini, navodi se u izveštaju.

Foto: Unsplash

„Baterije koje sadrže kobalt su tehnologija izbora za mnoge proizvođače automobila u Evropi, Severnoj Americi i Kini“, rekao je Adam Mekarti, predsednik Instituta za kobalt.

Gledajući unapred, institut vidi da će potražnja za kobaltom dostići 320.000 tona u narednih pet godina, u odnosu na 175.000 tona u 2021. godini, pošto automobilska industrija proizvodi više vozila na baterije.

Dok se očekuje da će se snabdevanje povećati ove i 2023. godine, što će dovesti do uravnoteženijeg tržišta, Institut za kobalt kaže da će početi da usporava od 2024, što će dovesti do velikih deficita. „Od 2024. do 2026. rast ponude će u proseku iznositi 8 odsto godišnje, u poređenju sa više od 12 odsto potražnje“, predviđa se u izveštaju.

Cena kobalta se udvostručila prošle godine, sa 16 dolara po funti na 32 dolara po funti zbog velike potražnje u automobilskom sektoru i poremećaja u snabdevanju.

Hoćemo li i pre nego što “postanemo zeleni” ostati bez mogućnosti da uživamo u električnim automobilima?