Naslovna Automobili Šta je automobil na električni pogon?

Šta je automobil na električni pogon?

1178
0

Oko električnih automobila se već neko vreme diže velika prašina! Iako su neko vreme električni automobili bili u zapećku, stigao je trenutak kada lagano preuzimaju primat kada je u pitanju industrija automobila!

Da li ste se vi nekada zapitali šta je automobil na električni pogon i po čemu se on zapravo razlikuje od klasičnih automobila na koje smo navikli? Koje su njegove ključne komponente? Po čemu se vožnja razlikuje od automobila na koje smo navikli? Koliko su pouzdani? Na sva ova pitanja kao i na pitanje šta je automobil na električni pogon, daćemo vam odgovor u nastavku članka. 

Automobil na električni pogon – budućnost koja je neizbežna

Jednostavno, automobil na električni pogon je automobil koji pokreće jedan ili više elektromotora. Motor se napaja punjivim baterijama koje su stavljene u paket ili gomilu, obično ispod poda automobila.

Električni automobili se razlikuju od hibridnih automobila i plug-in hibridnih automobila jer nemaju benzinski ili dizel motor, dok hibridi imaju.

Možda ćete videti izraz EV – ovo označava električno vozilo i obuhvata automobile, kombije, autobuse koje pokreće električna energija.

Da biste napunili baterije električnog automobila, morate da ga priključite u zidni punjač instaliran kod kuće ili u mrežu javnih stanica širom zemlje.

Automobili na električni pogon postaju sve popularniji jer nemaju emisiju iz izduvnih gasova. Ne emituju CO2 ili čestice, za razliku od automobila na benzin ili dizel. 

U poređenju sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, električna vozila na baterije imaju približno 99% manje pokretnih delova kojima je potrebno održavanje.

Koje su prednosti automobila na električni pogon? 

  • Stvaraju vrlo malo buke
  • Bez izduvnih gasova, svećica, kvačila ili zupčanika
  • Ne sagorevaju fosilna goriva, umesto toga koriste punjive baterije

Automobil na električni pogon se može puniti kod kuće preko noći, pružajući dovoljan domet za prosečna putovanja. Međutim, duža putovanja ili ona koja zahtevaju mnogo uspona na brdo mogu značiti da je potrebno punjenje pre nego što stignete na odredište, iako regenerativno kočenje ili vožnja nizbrdo mogu pomoći u ublažavanjupotrošnje baterije.

Tipično vreme punjenja za električni automobil može da varira od 30 minuta do više od 12 sati. Sve zavisi od brzine stanice za punjenje i veličine baterije.

U stvarnom svetu, domet je jedna od najvećih briga kada su električna vozila u pitanju. 

Foto: Unsplash

Elektromotori

Jedna od ključnih komponenti svakog električnog automobila je motor koji je ekvivalent motoru u običnom benzinskom ili dizel automobilu.

Ipak, postoje neke veoma bitne razlike. Očigledno da električni motor ne sagoreva fosilna goriva, već umesto toga koristi električnu energiju uskladištenu u bateriji automobila kako bi obezbedio svoj pogon. Elektromotor je takođe mnogo jednostavniji: dok motor sa sagorevanjem ima stotine pokretnih delova koji svi rade zajedno sa zamršenim vremenskim rasporedom, elektromotor ima samo jedan. Ovo čini električni motor mnogo pouzdanijim i mnogo lakšim za popravku.

Još jedna ključna razlika je i u broju motora koje automobil može koristiti. Iako skoro svi proizvodni ICE (motor sa unutrašnjim sagorevanjem) automobili imaju samo jedan motor, nije neobično da električni automobil ima više od jednog motora. Da, električni automobili sa jednim motorom su takođe uobičajeni, primeri su modeli Nissan Leaf , Renault Zoe i Tesla sa manjom snagom, ali Tesle sa većom snagom, zajedno sa alternativama kao što su Jaguar I-Pace imaju dva motora- jedan na prednjoj osovini i jedan na zadnjoj koji daje automobilu pogon na sva četiri točka.

Elektromotori takođe isporučuju svoju snagu na veoma različit način motorima sa sagorevanjem. Dok će motor sa sagorevanjem morati da se ima nekoliko  na nekoliko hiljada obrtaja da bi mogao da isporuči maksimalnu snagu i obrtni moment, elektromotor će isporučiti maksimalnu silu u trenutku kada počne da se okreće, što znači snažno ubrzanje u trenutku kada pritisnete pedalu. Jedna od glavnih prednosti električnog automobila je trenutno ubrzanje tokom vožnje.

Akumulatori za električne automobile

Ovo je, ruku na srce, najvažniji deo svakog električnog automobila. To je ono što određuje koliko će vaš automobil ići sa punjenjem, koliko će mu trebati da se napuni, koliko će trajati baterija…  

Kao takav, akumulator automobila na električni pogon je jedan od najbitnijih stvari u koju se ulaže mnogo novca, vremena, razvoja… On je razlog zbog kojeg su električna vozila skuplja od benzinaca i dizela i on je najskuplji deo za popravku.

Baterije koje nalazite u električnim automobilima su generalno litijum-jonske baterije, iste kao i u mobilnim telefonima ili prenosnim računarima, ali mnogo veće. Litijum-jonske baterije se koriste jer imaju bolji odnos snage i težine od drugih vrsta baterija. Uprkos tome, akumulator je i dalje veoma težak deo automobila, relativno rečeno, pa se često postavlja što je moguće niže, obično na pod. Ovo pomaže u upravljanju automobilom, čineći ga stabilnijim pri promeni smera.

Automobil na električni pogon, tačnije njegov domet zavisi od niza faktora: uslova na putu, saobraćaja, koliko nežno vozite i koliko pomoćnih funkcija (farovi, brisači vetrobrana) koje ste pokrenuli će imati efekta.

Tako će i temperatura okoline biti iznenađujuće veliki. Po toplom vremenu možete razumno očekivati da ćete se približiti navedenom maksimalnom dometu vašeg automobila pod uslovom da su i svi drugi faktori na vašoj strani. Međutim, po hladnom vremenu efikasnost baterije je znatno narušena, pa ćete primetiti da domet pada.

Foto: Unsplash

Da li su električni automobili automatski?

Tehnički, ne. Vožnja električnim vozilom zaista liči na vožnju automatikom, jer jednostavno ubacite automobil u „Vozite“ i ubrzavate ga i usporavateuz pomoć papučice za gas i kočnice, bez potrebe da sami menjate brzine.

Da li su električni automobili pouzdani?

Automobil na električni pogon je i te kako pouzdan! U teoriji, električni automobili bi trebali biti pouzdaniji od automobila sa sagorevanjem jer imaju daleko manje pokretnih delova.

Ali, to ne znači da traju duže od konvencionalnih automobila; u stvari, često je suprotno. To je zato što najvažniji deo električnog automobila – baterija – vremenom prirodno gubi svoj kapacitet, što znači da ne može držati toliko naelektrisanja, čime se smanjuje domet vašeg automobila. 

Pitate se da li vam je uopšte potreban automobil na električni pogon?

Zamena baterije u električnom automobilu je izuzetno skupa i lako bi mogla koštati više od vrednosti automobila. Ako kupujete polovno električno vozilo, morate se uveriti da je baterija u dobrom stanju. Kada se potpuno napuni, proverite da li je naznačeni raspon automobila relativno blizu (možda unutar 80%) originalnog maksimuma automobila.

Pored toga. preporučujemo vam da odvojite vreme da pronađete automobil koji je još uvek pod garancijom na bateriju, u idealnom slučaju sa što više preostale garancije.

Kupovina električnog automobila nikada nije pogrešna, znate i sami!