Naslovna Automobili Koliko dugo traju baterije za električne automobile?

Koliko dugo traju baterije za električne automobile?

2225
0
Baterije za električne automobile
Unsplash

Doskora je domet bio najveća briga vlasnika i budućih vlasnika električnih automobila, međutim, podjednako bitan faktor ali i briga vezana za električna vozila je i trajanje baterije, stoga često možete čuti pitanje koliko dugo traju baterije za električne automobile. 

Jasno je da kako se tržište polovnih električnih automobila sve više širi, da je ova briga jedna od vodećih. Pored toga, smanjenje kapaciteta baterije znači i smanjenje dometa električnog vozila! 

Kako ne biste još i oko ove “sitnice” brinuli, za vas smo pripremili članak koji će vam pomoći da što bolje razumete životni vek baterije električnog automobila kao i koliko smanjenja jačine baterije možete da očekujete! 

Koliko dugo traju baterije za električne automobile – na šta morate obratiti pažnju

Bez obzira na jednostavnost električnih vozila, mnogi kupci su zabrinuti da će vek trajanja baterije električnog automobila dostići najviše 1046 km pre nego što bude potrebe da se zamene. Međutim, iako će baterija za električni automobil vremenom verovatno izgubiti sposobnost da se potpuno napuni, najverovatnije neće “umreti” odjednom.

Osnove baterije za električne automobile

Standardni automobili na benzinski pogon opremljeni su olovno-kiselinskim baterijama, dok električni automobili koriste litijum-jonske baterije koje su slične baterijama koje se koriste za laptopove i mobilne telefone. Litijum-jonske baterije za električne automobile imaju nekoliko prednosti:

 • One pružaju veću gustinu energije u poređenju sa punjivim nikl-metal-hidridnim baterijama.
 • Imaju tendenciju da zadrže svoju snagu duže, čak i kada se ne koriste.
 • Obično ih čine mnoge pojedinačne ćelije koje su povezane, a ne jedna masivna celina.
 • Izraz kilovat-sat često se koristi kada se govori o kapacitetu baterije električnog automobila. Što se tiče kilovat-sati, što ih više baterija ima, to je bolje. Kupovina automobila sa većom ocenom kilovat-sati je poput kupovine vozila sa većim rezervoarom za benzin. Što je veći kapacitet rezervoara ili kilovat-sat, to ćete preći više kilometara bez potrebe za zaustavljanjem.

Iako kilovat-sat baterije pomažu u određivanju udaljenosti koju možete preći jednim punjenjem, važno je imati na umu da sistem upravljanja električnim automobilom sprečava da se električno  vozilo potpuno napuni i potpuno isprazni! Ova praksa pomaže u očuvanju korisnog veka trajanja i efikasnosti baterije. 

Zašto se baterije za električna vozila vremenom razgrađuju?

Vremenom ovi paketi baterija postaju manje efikasni na isti način kao i kod mobilnog telefona.  Baterije se vremenom razgrađuju prilikom punjenja i pražnjenja i nemaju više isti kapacitet kao na početku, kada su nove.  

Međutim,  zbog napretka u tehnologiji baterija i broja baterija u automobilskom paketu, baterije u novim modelima električnih automobila imaju i više nego odličan kapacitet čak i nakon dugogodišnje upotrebe. I što je najbitnije, one i dalje obezbeđuju prihvatljiv domet! Baterije za električne automobile postaju sve bolje i bolje, a u to se možete uveriti vrlo lako. 

Foto: Unsplah

Da li su baterije za električne automobile pokrivene garancijom?

Dobra vest je da električni automobili dolaze sa dugim garancijama na baterije, obezbeđujući prihvatljiv kapacitet baterije nakon sedam ili osam godina upotrebe. Većina proizvođača garantuje da će baterija zadržati najmanje 70% svog prvobitnog kapaciteta.  

U nastavku pogledajte koliko dugu garanciju na baterije za električne automobile svaki proizvođač nudi:

 • Audi – osam godina/160.930 km
 • BMV – osam godina/160.930 km
 • Honda – osam godina /160.930 km
 • Hyundai – osam godina/201.170km
 • Kia – sedam godina/160.930 km
 • Mercedes – osam godina/160.930 km
 • MG – sedam godina/128.750 km
 • Jaguar – osam godina/160.930 km
 • Nissan – osam godina/160.930 km
 • Polestar – osam godina/160.930 km
 • Porsche – osam godina/160.930 km
 • Renault  – osam godina/160.930 km
 • Seat – osam godina/160.930 km
 • Smart – osam godina/100.580 km
 • Tesla – osam godina/193.120 km (241.400 km za Model S i Model X)
 • VW – osam godina/160.930 km
 • Volvo – osam godina/160.930 km

Iako potencijalni gubitak u dometu od 30% može zvučati zastrašujuće, u pitanju je najgori scenario koji može da zadesi vlasnika električnog automobila. Isobel Sheldon, glavni strateški direktor British Volta kaže da novi modeli električnih automobila imaju baterijski paket koji je dizajniran da traje do 12 godina i 1500-2000 ciklusa punjenja, što ih čini idealnim za većinu putnika. 

Da li brzo punjenje utiče na životni vek baterije?

Verovatno ste čuli za sve prednosti brzog punjenja baterije za električne automobile. Međutim, problem brzog punjenja je što ubrzava propadanje baterija; veći nivo toplote proizvedene tokom brzog punjenja na kraju će oštetiti baterije. Brzo punjenje vam može uštedeti sat vremena ali vas dugoročno može koštati. 

Foto: Unsplash

Šta još može uticati na životni vek baterije za električne automobile? 

Jedan od najbržih načina za smanjenje kapaciteta baterije odnosi se na punjenje. Ako često dozvoljavate da vam se baterija potpuni isprazni, a zatim napunite njen pun kapacitet (do 100%) ubrzaćete propadanje baterije. 

Dobra vest je da je većina proizvođača dizajnirala svoje sisteme, tako da se baterije za električne automobile neće puniti do 100%, već će stati na 85%. Pored ovoga, i način vožnje može uticati na brzinu propadanja baterije. 

Proizvođači gotovo svakodnevno teže da osmisle baterije koje će električnim automobilima pružiti dug životni vek i vrhunske performanse. Stoga, nemojte se previše brinuti o životnom veku baterije za električne automobile.