Naslovna Vesti Da li će Stellantis uspeti da svrgne Teslu sa trona?

Da li će Stellantis uspeti da svrgne Teslu sa trona?

474
0

General Motors nije krio svoj cilj da prestigne Teslu i postane vodeći proizvođač električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama do 2025. godine. Ford Motor Company ima sličan cilj, iako prvo nastoji da prestigne GM i proizvede 600.000 EV-a godišnje do 2024., pre nego što izazove Teslu.

Sada, na tu listu proizvođača koji žele da “svrgnu” Teslu možemo dodati i Stellantis, budući da je izvršni direktor Carlos Tavares rekao da je uveren da će kompanija stići proizvođača električnih vozila u sledećih nekoliko godina. U razgovoru s novinarima, Tavares je rekao da bi konkurencija mogla da bude od koristi potrošačima, prenosi Jutarnji.hr.

“Jako sam samouveren, trudim se da ne budem arogantan, samo sam uveren u činjenicu da ćemo u sledećih nekoliko godina sustići Teslu i da će to biti veoma zdrava konkurencija, vrlo dobra za potrošača, usput”. Tavaresovi komentari se činiti hrabrim s obzirom na to da Stellantis trenutno nema niti jedno potpuno električno vozilo u prodaji u Severnoj Americi.

Stellantisova električna ofanziva će početi sledeće godine u SAD-u s električnim kombijem Ram ProMaster, i tri druga modela koja će verovatno takođe biti predstavljena 2023., uključujući mali Jeepov crossover koji će se proizvoditi u Italiji, kao i Maseratijev GranTurismo/GranCabrio i Grecale SUV. Potvrđeno je da će ova vozila biti lansirana sledeće godine i u Evropi.

U 2024. godini, Stellantis ima dve velike EV premijere – električni Ram 1500 pickup i Dodge “muscle” automobil. Iste godine takođe stiže Jeepov off-roader i Jeepov porodični SUV, a 2025. će doneti prvi Chryslerov EV, opisan kao lifestyle porodični automobil. Prema nedavno objavljenoj strategiji, koja uključuje lansiranje 75 električnih modela širom sveta do 2030., globalna godišnja prodaja kompanije bi trebalo da dostigne 5 miliona potpuno električnih vozila do kraja decenije.

Sve ovo u teoriji zvuči fantastično, ali će pretvoriti ove planove u stvarnost biti veoma teško. U međuvremenu, Tesla godišnje proizvodi više od 930.000 električnih vozila iz dve fabrike, s dve dodatne fabrike koje će se otvoriti ove godine u Nemačkoj i Teksasu 21. marta, odnosno 7. aprila.

Izvor: Jutarnji.hr