Naslovna Vesti Dizelaši i benzinci će biti skuplji od električnih automobila – da li...

Dizelaši i benzinci će biti skuplji od električnih automobila – da li je ovo moguće?

369
0

U 2021. svaki peti novi automobil prodat u Evropi je bio električni. Međutim, ovo je tek početak, broj električnih vozila će u narednim godinama ubrzano rasti. To će izazvati nagli rast potražnje za punjačima, a time i za električnom energijom.

Svetski div na polju savetovanja i revizije EY zajedno sa Sindikatom elektroprivrede Eurelectric su objavili izveštaj o uticaju razvoja elektromobilnosti na stanje elektroenergetske mreže u Evropi. Nagli rast broja električnih automobila na evropskim putevima postaje stvarnost. To proizlazi iz propisa EU i odredbi pojedinih država članica. Sve stroži standardi čistoće izduvnih gasova, sistemi kvota i opštinska politika – svi ovi faktori doprinose razvoju elektromobilnosti. Prema prošlogodišnjem izveštaju BloombergNEF-a, do 2027. automobili s unutrašnjim sagorevanjem postaće skuplji od električnih, što će izazvati bum u potražnji za električnim.

Stručnjaci iz EY-a procenjuju da, iako je prodaja automobila s nultom emisijom u Evropi već premašila početne prognoze, tek smo na početku revolucionarnih promena. Očekuje se da će se do 2030. broj električnih automobila povećati sa sadašnjih 5 miliona na 65 miliona, te se udvostručiti u sledećih 5 godina, dostigavši 130 miliona 2035. godine.

Foto: Unsplash

Brzi rast broja električnih vozila na putevima će proporcionalno povećati potražnju za električnom energijom i stanicama za punjenje. Stručnjaci EY-a navode brojku od 65 miliona – toliki broj punionica će biti potreban 2035. godine, od čega 9 miliona na javnim stanicama. Ujedno, izveštaj potvrđuje da lavovski udeo infrastrukture jesu i biće mesta za kućno punjenje.

Procenjuje se da će potražnja za električnom energijom rasti za 30% u narednim godinama. godišnje, dostigavši nivo od 200 TWh do kraja decenije. Međutim, u izveštaju se ističe da pretnja stabilnosti mreže neće doći zbog opšteg povećanja potražnje, već od velikog broja električara koji se naplaćuju odjednom. Pored ovoga, stručnjaci smatraju da električni automobili neće preopteretiti električnu mrežu, iako naglo povećanje broja punjača predstavlja ozbiljan izazov. Pogotovo jer se vrhunac potražnje za energijom za vozila poklapa s ukupnim vrhom potražnje za električnom energijom.

Optimizam je inspirisan savremenim tehnološkim rešenjima i alatima za naprednu analizu podataka. Autori izveštaja vide priliku za proširenje funkcionalnosti samih električnih automobila. Jedna od njih je tehnologija od vozila do mreže, zahvaljujući kojoj su električni automobili svojevrsni power bank – danju mogu da snabdevaju kuću strujom, a noću da se dopunjuju, kada se potražnja za energijom smanjuje.

Za javne punionice dobro rešenje su solarni paneli povezani sa skladištenjem energije, koji mogu da napajaju tačke na autoputevima i brzim putevima gde postoji manjak u mreži s dovoljnom snagom za napajanje stanice za brzo punjenje. Prava revolucija moglo bi da bude bežično punjenje vozila tokom vožnje.

Izvor: Automobili.ba