Naslovna Vesti Električna vozila: Revolucija je konačno stigla!

Električna vozila: Revolucija je konačno stigla!

767
0

Početkom godine rukovodioci proizvodnje električnih automobila Polestar napravili su i osmislili ozbiljne planove vezane za prodaju električnih automobila u Velikoj Britaniji. Međutim, nakon samo nekoliko nedelje, shvatili su da je pomama za njima toliko velika da će definitivno morati da se ubrzaju i da “u hodu” menjaju planove.

Potražnja za električnim automobilima je rasla takvom brzinom da su ciljevi postali duplo veći. Naime, pre četiri godine Polestar je krenuo u izradu automobila sa električnim performansama a sada je kompanija koja je zaslužna za brojne inovacije na ovom polju.

Kako smo već naveli, tokom ove godine je porast interesovanja za električnim automobilima toliko porastao, posebno u Evropi, da dolazimo do podatka da je jedan od 12 automobila prodatih širom kontinenta između aprila i juna ove godine zapravo električni automobil. Ako se računaju hibridni modeli koji koriste i motor i bateriju, situacija je sledeća – jedan od tri automobila je hibrid. Prodaja električnih automobila u Evropi skočila je sa 198.000 u 2018. godini na očekivanih 1.17 miliona ove godine.

Električna vozila i dalje čine samo oko 1% globalne flote putničkih automobila, ali prodaja rapidno raste. Očekuje se da će u roku od četiri godine jedna četvrtina novih automobila kupljenih u Kini i skoro 40 odsto kupljenih u Nemačkoj biti električni, navodi BloombergNEF. Predviđa se da će globalna prodaja električnih automobila dostići 10,7 miliona do 2025. godine, a zatim 28,2 miliona do 2030. godine.

Foto: Unsplash

Donedavno su se za mnoge vozače električna vozila činila nedostižnim, ali je konačno tome došao kraj. Iako su električni automobili još uvek skuplji od benzinaca, uz pomoć subvencija, njihova prodaja ne staje. U relativno kratkom vremenskom periodu, transformacija u automobilskoj industriji prešla je iz prve u petu brzinu.

Ovakve promene ne utiču samo na prodaju električnih automobila već stvaraju i nova radna mesta, utiču na urbani razvoj kao i na geopolitiku.

Andi Palmer, bivši Nissanov izvršni direktor koji je 2010. godine pomogao u pokretanju prvog industrijskog električnog automobila Nissan Leaf, veruje da je ova promena “poput prelaska sa konja na automobil“.

„To je ta seizmička situacija, ona menja sve do te mere da oni koji ne budu “pametni” i koji se ne okrenu industriji električnih automobila, verovatno neće “preživeti” u budućnosti.

Svi veliki svetski brendovi i kompanije, od Forda sa svojim F150 Lightning kamionom do VV -a i njegovog asortimana ID -a, sada svoju budućnost vide u proizvodnji električnih vozila. Na septembarskom sajmu automobila u Minhenu, prvoj velikoj evropskoj izložbi u poslednje dve godine, gotovo da nije bilo premijere novih modela benzinaca.

Pored ove činjenica, bitno je napomenuti i da je industrija električnih automobila privukla više od 100 milijardi dolara ulaganja od početka 2020. godine. I ovo je tek početak. Proizvođači automobila najavili su ukupno 330 milijardi dolara ulaganja u električnu energiju i tehnologiju baterija u narednih pet godina. Da li je ovo tačka preloma? Izgleda da jeste!

Nekoliko proizvođača automobila preduzelo je doskoro nezamislive korake pripremajući se za potpuno ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Foto: Unsplash

Najveći razlog za EV revoluciju na tržištu je ponuda vozila. Automobili su sada spremni za privlačenje svih vrsta kupaca.

Do nedavno je nedostatak održivog “proizvoda“ bio glavna prepreka potrošačima da uskoče u električni automobil. Međutim, proizvođači automobila su radili na stvaranju atraktivnih modela baterija.

Nakon mnogo godina konceptnih modela na sajmovima automobila, proizvođači automobila sada nude paket električnih automobila za kupce – od malih gradskih automobila do većih porodičnih vozila.

Iako su mnogi električni automobili i dalje skuplji od benzinaca, mogu se pohvaliti znatno nižim operativnim troškovima.

Danas je u prodaji oko 330 čisto električnih ili hibridnih modela koji kombinuju bateriju i tradicionalni motor, dok je pre samo pet godina na tržištu bilo samo 86 modela. Do 2025. godine broj električnih automobila će se povećati na 500.

A šta nas još čeka u budućnosti? Budimo strpljivi i uživajmo u promenama!