Naslovna Vesti TOGG – prvi turski električni automobil koji će pratiti raspoloženje vozača!

TOGG – prvi turski električni automobil koji će pratiti raspoloženje vozača!

886
0

Na nedavno održanom turskom festivalu vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST, izložen je prvi turski električni automobil TOGG, čija fabrička proizvodnja počinje krajem 2022. godine.

U saopštenju iz Ministarstva industrije i tehnologije Turske navedeno je da je fabrika u Gemliku u fazi gradnje i da će biti završena sledeće godine.

Predstavnici kompanije istakli su kako je reč o automobilu u kojem će biti korišćena najsavremenija i najnaprednija tehnologija. Naglašeno je kako će u vozilu biti ugrađan napredan softver koji će pratiti vozača – da li je vozač pospan, uzbuđen, zabrinut ili pak tužan i da li njegovo stanje utiče na vožnju! Ovaj električni automobil, tačnije, terenac, imaće pogon na četiri točka.

Foto: TOGG

Ono što se za sada zna je da će prvi serijski proizvedeni automobil sa trake će izaći u poslednjem kvartalu 2022. godine. Godišnji projektovani proizvodni kapacitet biće 175 hiljada vozila, za šta će biti angažovano 4.300 radnika.

U početku proizvodnje domaći udeo će iznositi 51 posto, dok će taj procenat 2025. godini dostići 68 posto. Do 2030. godine je planirana proizvodnja električnih automobila i kao i pet različitih modela automobila.

Nemački list je u aprilu ove godine naveo da će “turski električni automobil biti izazov i konkurent ostalim potencijalnim konkurentima, poput Tesle i Volkswagena”, prenosi TRT.

Da li će ova “pametna mašina” nadmašiti Teslu?