Naslovna Vesti Električni automobil u policijskoj floti? I to je moguće!

Električni automobil u policijskoj floti? I to je moguće!

748
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Noah Wulf
https://commons.wikimedia.org/wiki/Noah Wulf

Da li električni automobil može da bude efikasan u policijskoj floti? Najnovija vest iz Velike Britanije pokušava da nas uveri da – može! Nekoliko Teslinih Modela 3 je bilo na devetomesečnom evaluacijskom testu u policijskim jedinicama i rezultati su navodno sjajni.

Za početak, Model 3 može da postigne više od 322 km vožnje s uključenim plavim svetlom (hitne situacije), što je više nego dovoljno s obzirom na to da je prosečna vožnja plavim svetlom u Velikoj Britaniji od 7 do 15 minuta. Najduža vožnja policijskog automobila Tesla Model 3 je trajala više od 4 sata tokom aktivnog korišćenja, prenosi Revija HAK.

Još jedno zanimljivo otkriće je da pomoćni sistemi imaju minimalni uticaj na domet, s LED svetlima koja mogu da rade danima bez baterije, dok bi tri sata korišćenja ANPR-a (automatsko prepoznavanje registarskih tablica) oduzelo tek nekoliko kilometara dometa.

Policajci koji koriste Tesla Model 3 su takođe otkrili da je punjenje tokom njihove smene nezahtevno, na Teslinim Superchargerima dodaje se 70% snage za manje od 20 minuta, što je dovoljno za još 5-6 sati vožnje.

Što se tiče održavanja, trošenje kočnica je bilo minimalno, te nije bilo ozbiljnijh troškova nakon 25.000 kilometara – osim guma i kočionih pločica.

Produženi servisni rokovi znače da su vozila celo vreme u pogonu. Ne bi nas čudilo da na evropskim putevima ugledamo sve više električnih policijskih automobila.

Izvor: Revijahak.hr