Naslovna Vesti Električni Volkswagen ID.3 VS Golf benzinac: Čije održavanje manje košta?

Električni Volkswagen ID.3 VS Golf benzinac: Čije održavanje manje košta?

266
0

Jedno od ključnih pitanja električne mobilnosti jeste da li su automobili poput Volkswagena ID.3 jeftiniji od Golfa? Konkretni modeli su samo primer, ali troškovi kupovine i održavanja su ono što muči potencijalne kupce.

Nemački autoklub ADAC je stavio sve troškove na papir i proglasio pobednika. Ipak idemo redom…

Viši troškovi kupovine električnog automobila (ID.3 36.960 evra, Golf benzinac 32.460 evra) nadoknađeni su drugim troškovima kao što su osiguranje, porez na vozila, troškovi održavanja i popravke, troškovi goriva i struje. U ukupnom bilansu su primetni i relativno niži troškovi održavanja i rada električnih automobila. ID.3 košta 47,2 centi po kilometru, dok je Golf gotovo deset centi skuplji (56,9 centi). ID.3 je na kraju jeftiniji, piše Revija HAK.

Ako se uzme u obzir i nemački ekološki bonus pri kupovini ID.3 od 9000 € – koji bi ipak trebalo da se smanjuje u narednim godinama – kupovima električnog automobila je takođe oko 5000 € jeftinija od benzinskog motora. To takođe utiče na gubitak vrednosti, koji je manji i, prema ADAC-u, najveći je troškovni faktor.

Za sada su električni automobili ipak preskupi i još se ne čine kao povoljna opcija kupcima. Kada njihova cena padne, verovatno će početi da zauzimaju sve veći udeo na tržištu.

ADAC-ovi proračuni se baziraju na prosečnom periodu održavanja od pet godina s godišnjom kilometražom od 15.000 kilometara. Budući da cene goriva trenutno variraju, za kalkulacije je korišćen prosek za poslednja tri meseca u Nemačkoj.

Izvor: Revijahak.hr