Naslovna Vesti Kako će izgledati globalno automobilsko tržište 2035. godine?

Kako će izgledati globalno automobilsko tržište 2035. godine?

178
0

Procenjuje se da će električni automobili i dostavna vozila na struju činti 45 odsto tržišnog udela u svetu, a manje od jedan odsto ostaje za vozila na vodonične gorivne ćelije i dizelaše. Ostatak otpada na hibride i benzince.

Već znate da je namera Evropske unije da 2035. godine zabrani prodaju benzinskih i dizel automobila i dostavnih vozila na svojoj teritoriji. Ali kako će biti u ostatku sveta?

Da li je 2035. godina trenutak kada ćemo se na globalnom nivou oprostiti od motora sa unutrašnjim sagorevanjem? Odgovor je jasan – ne! Barem tako predviđa ugledna konsultantska kuća za menadžment i strategiju Boston Consulting Group (BCG).

Tako iz BCG najavljuju da će 2035. godine u svetu biti prodato 11 odsto benzinaca, zatim 43 odsto svih vrsta hibrida (lakih, klasičnih ili plug-in) baziranih na benzinskim motorima. Električni automobili i kombiji na struju činiće 45 odsto tržišnog udela, a manje od jedan odsto ostaće za vozila na vodonične gorivne ćelije i dizelaše.

Ako želite da kupite novi hibrid, benzinac ili dizelaš, moraćete da se preselite u delove Azije, Južne Amerike ili Afrike, ili da se nadate da Srbija neće ući u Evropsku uniju.

Izvor: B92.net