Naslovna Vesti Kompanija Tesla ne prestaje da ruši rekorde: Ostvareni prihodi nadmašili prognoze tržišta!

Kompanija Tesla ne prestaje da ruši rekorde: Ostvareni prihodi nadmašili prognoze tržišta!

485
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz)
https://commons.wikimedia.org/wiki/Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz)

Kako prenosi Tanjug, američki proizvođač električnih automobila “Tesla” ostvario je u trećem kvartalu rekordne prihode od 13,76 milijardi dolara i neto dobit od 1,6 milijardi. Time su nadmašene prognoze tržišta.

Prilagođena dobit po akciji iznosi 1,86 dolara naspram očekivaih 1,59 dolara, prema anketi kompanije za prikupljanje i obradu finansijskih podataka Refinitiv, a prihod je za 130 miliona dolara iznad prognoziranih 13,63 milijardi. Kvartalni neto profit kompanije, od 1,6 milijardi dolara, već drugi put nadilazi milijardu dolara, i petostruko je veći nego u istom periodu 2020. godine, kada je iznosio 331 milion dolara.

Odlični finansijski rezultati su vođeni poboljšanjem bruto marže od 30,5% u automobilskom sektoru “Tesle”, odnosno od 26,6% ukupno, na nivou svih poslovnih jedinica, pri čemu oba pokazatelja beleže rekord u poslednjih pet kvartala. Prihodi u automobilskom sektoru su porasli na 12,06 milijardi dolara, a troškovi su iznosili 8,38 milijardi.

“Tesla” je takođe ostvario prihod od 806 miliona dolara u energetskom poslovanju, koje obuhvata solarne proizvode i proizvode za skladištenje energije, kao i 894 miliona dolara od usluga i drugih delatnosti, uključujući održavanje i popravku vozila, osiguranje automobila i prodaju robe marke “Tesla”, između ostalog.

Što se tiče poslovanja sa energijom i proizvodima za njeno skladištenje, troškovi su u skočili na najviši nivo u poslednjih pet kvartala, na 803 miliona dolara tokom trećeg tromesečja.

U periodu jul-septembar, “Tesla” je zabeležio smanjenje vrednosti finansijske imovine od 51 milion dolara koje se odnosi na njegova ulaganja u bitkoin, a koja je u izveštaju o poslovanju prikazao u okviru troškova “restrukturiranja i drugih”.

Izvor: Tanjug.rs