Naslovna Vesti Maserati predstavlja novu liniju luksuznih električnih vozila!

Maserati predstavlja novu liniju luksuznih električnih vozila!

299
0

Italijanski proizvođač luksuznih automobila Maserati najavio je potpuno električnu ponudu vozila pod nazivom Folgore, uključujući sportski kupe sledeće generacije GranTurismo, električnu verziju najprodavanijeg Levantea, potpuno novi SUV Grecale i nekoliko drugih luksuznih sportskih automobila i kabrioleta. Kompanija je rekla da će ponuditi električne verzije svih svojih modela do 2025. godine i da će preći na prodaju samo električnih automobila do 2030. godine.

Na konferenciji za novinare, izvršni direktor Maseratija Davide Grasso rekao je da će proizvođač automobila takođe imati za cilj da potpuno ukine prodaju svojih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine — iako će to zavisiti od pojedinačnih tržišta i zahteva kupaca.

„To je mesto sletanja“, rekao je Grasso za ciljni datum 2030. „To će uticati na različite delove sveta različitom brzinom, u zavisnosti od toga koliko brzo će se različita tržišta kretati ka budućnosti elektrifikacije.”

Imajući taj raspored na umu, Maserati tvrdi da je „prvi luksuzni brend koji je kompletirao svoju električnu liniju do 2025. godine“. Da budemo sigurni, drugi brendovi luksuznih sportskih automobila, poput Poršea , Ferarija i Lamborginija, najavili su sopstvene planove za elektrifikaciju. (Porše je već objavio svoj prvi model sa Taican-om.) Ali prelazak na elektrifikaciju je bio relativno sporiji među proizvođačima luksuznih automobila, pošto većina i dalje daje prednost glasnim V8 i V12 motorima.

Foto: Unsplash

Godinama ni Maserati nije bio drugačiji. Kompanija već neko vreme žuri da napravi električni automobil, ali nikako da uspe. Ovo je verovatno zbog stava matične kompanije, Fiat Chrisler (sada Stellantis), koja je, pod vođstvom pokojnog Sergija Markionea, uglavnom ignorisala električna vozila.

Maserati je 2019. godinepromenio kurs, najavljujući niz električnih modela, uključujući verzije svog sportskog kupea GranTurismo i GranCabriolet kabrioleta na baterije, kao i neimenovani električni sportski automobil i električni SUV. Maserati je prošle godine najavio hibridnu verziju Ghibli limuzine, koja će se prodavati samo u Evropi.

Ti planovi su sada sve više u fokusu. GranTurismo kupe će biti prvi EV koji će izaći iz Folgore proizvodne linije. Električni sportski kupe će se proizvoditi u Maseratijevoj fabrici Mirafiori u Torinu, koja je nedavno dobila podsticaj od 700 miliona evra (oko 807 miliona dolara) kako bi se pripremila za proizvodnju električnih vozila. GranTurismo, koji će koristiti tehnologiju pogona izvedenu iz Formule E, biće u prodaji 2023. godine.

Kasnije ovog meseca, Maserati će predstaviti potpuno novi EV, Grecale SUV. Detalji su sada oskudni, ali se očekuje da će vozilo takođe krenuti u prodaju 2023. godine. Francesco Tonon, globalni šef planiranja proizvoda, rekao je da će Grecale „biti merilo u pogledu dometa, performansi, ubrzanja, vremena punjenja, maksimalne brzine!”