Naslovna Vesti Mislili ste da su baterije za električne automobile skupe? Saznajte koliko zadnja...

Mislili ste da su baterije za električne automobile skupe? Saznajte koliko zadnja LED svetla koštaju

139
0

LED svetla su jedna od najzanimljivijih rešenja u automobilima, ali cena zamene je neverovatna. Čak i onih zadnjih.

LED svetla su vrhunac automobilske rasvete. Osvetljavaju noću, a kada su prilagodljiva, vožnja s njima je neverovatno iskustvo. Značajno povećavaju bezbednost na putevima i praktično nemaju nedostataka. Svako želi da vidi bolje noću, ali LED svetla su postala i ukras i prepoznatljivost automobila. Proizvođači se takmiče s najzanimljivijim svetlosnim potpisima, uvode animacije dobrodošlice, pa čak i mogućnost konfigurisanja prikazanog uzorka. Prosto je neverovatno šta se danas može napraviti sa samo nekoliko LED dioda i pravim softverom. Na žalost, napredak ima svoju cenu i ona je, kako se pokazalo, visoka.

Vlasnik električnog Hummera je saznao cenu zadnjeg LED svetla i malo mu se digla kosa na glavi. Kao što to biva u pickupima – zadnja svetla su veoma osetljiva na oštećenja. Amerikanac nije imao sreće pa je oštetio zadnje svetlo na svom automobilu. Nije mu preostalo ništa drugo nego da ga zameni novim. Čim je saznao koliko košta, digla mu se kosa na glavi.

Kada pogledamo ova svetla, vidimo jednostavan oblik, par LED dioda i zanimljiv svetlosni uzorak. U međuvremenu, ispada da zbog komplikovane strukture, čiji zadatak je da prikaže animaciju dobrodošlice, trošak obara s nogu. Jedno zadnje svetlo Hummera EV košta više od 3000 dolara. Trošak zamene, uključujući rad i poreze, iznosi 7000 dolara.

Izvor: Automobili.ba