Naslovna Automobili Najskuplji električni automobili

Najskuplji električni automobili

1042
0

Šta pomislimo kada kažemo najskuplji električni automobili? Da li i vas kao i nas zaboli glava pri samo pomisli na cene istih?

Neki bi rekli da proizvodnja elektičnih automobila cveta! Skraćeni lanci snabdevanja, povoljnija izrada delova i napredne tehnologije baterija značajno su pomogli proizvođačima da smanje troškove svojih električnih vozila. Potrošači će uskoro imati prilike da se upoznaju sa automobilima koji koštaju ispod 30.000 dolara, ali koji pružaju sve, kao i ovi od 100.000 i više. 

Međutim, ne radujmo se prerano i sačekajmo da se svojim očima uverimo u obećanja. Do tada, osvrnimo se na to koji su najskuplji električni automobili. Bar da odmorimo oči u lepoti, kad već ne možemo da priuštimo jedan! 

Najskuplji električni automobili – zašto su tako skupi? 

Možemo ceo dan da raspredamo o ovoj temi i da nikada ne dođemo do valjanog zaključka! Znate i sami da cenu formira mnogo faktora. Najveći trošak je zapravo baterija. 

Paketi baterija su vitalni za dugotrajnost i performanse bilo kog električnog vozila, ali su skupi. Razvoj tehnologije baterija, kao i praksa zamene, znatno su pomogli u smanjenju troškova električnih vozila poslednjih godina. 

Još jedan ogroman faktor je ukupan luksuz i performanse EV-a. Vozila koja će se naći na listi najkuplji električni automobili imaju mnoštvo skupih karakteristika, čak i kod njihovih standarnih modela. 

Električni automobili – ponuda 

U narednim redovima ćemo navesti najskuplja električna vozila koja su dostupna za kupovinu, naravno, u zavisnosti od toga u kojoj državi živite. Imajte na umu da su navedene cene koje ne uključuju subvenciju države, kao ni nadogradnju. 

Tesla Model Y

Kakva bi to lista bila bez spominjanja Teslinog modela? Model Y je trenutno najskuplja opcija automobila koja je trenutno dostupna. Model Y i dalje ostaje prilično pristupačan u poređenju sa automobilima koji slede u nastavku ali svakako je i on jedan od najskupljih.

Ovaj model krenuo je sa isporukama pre godinu dana i već je zabeležio impresivnu prodaju širom sveta. Dvostruki motor, koji daje prednost brzini i ubrzanju u dometu, može se naći po ceni od 60.990 dolara. Međutim, u ovu cenu ne ulaze dodaci poput samostalnog upravljanja, menjanja boje i unutrašnjosti. 

Foto: Unsplash

BMW i8

BMV i8 je na vrhu naše liste najskupljih električnih automobila, sa početnim cenom od 140.700 dolara. Futuristički stil, leptir vrata i visoki nivo performansi izdvajaju ga od ostalih elekrtičnih vozila. Pogonski sklop kombinuje 1,5-litarski linijski cilindrični motor sa turbopunjačem i hibridni sinhroni električni motor. Sve u svemu, lude karakteristike ali i cena od koje zaboli glava! 

Jaguar I-Pace HSE

Sledi još jedan električni automobile koji pleni svojim izgledom ali nam dolazi sa jakom cenom. Najsavremenija oprema, brzo kočenje u hitnim slučajevima, pomoć pri mrtvom uglu, kamere od 360 stepeni… Sve navedeno doprinelo je jačoj ceni! 

Cena ovog modela kreće se od oko 80.900 dolara, a može i da raste, ukoliko se odlučite da menjate materijal sedišta ili da poboljšate klima uređaj!

Foto: Unsplash

NIO ES8

Kada govorimo o tome koji su najskuplji električni automobili, ne možemo da izuzmemo NIO ES8, vodeće električno vozilo u Kini. NIO je brzo iskoristio svoja kvalitetna vozila i tehnologiju zamene baterija da bi stekao titulu “Tesla iz Kine“. 

Nakon brojnih uspona i padova, kompanija je postala glavna električna sila u Kini koja ide ka tome da se globalno proširi u narednim godinama. NIO trenutno nudi tri električna terenska automobila (SUV) a nedavno je najavio i limuzinu ET7 .

Cena modela NIO ES8 iznosi 87.600 dolara sa odabranim enterijerom sa 6 sedišta. 

Porsche Taycan Turbo S

Na vrhu naše liste najskupljih električnih automobila koji se nalaze u prodaji nalazi se Turbo S verzija Porscheovog Taycana. Međunarodno poznati proizvođač sportskih automobila predstavio je Taycan kao svoju prvu potpuno električnu ponudu. Do sada je publicitet, ili kako bi mladi rekli, hajp, bio ogroman.

Ako trenutno tražite najskuplji električni automobil, odnosno jednog od njih, onda bi Taycan Turbo S mogao biti ono što tražite. Porsche Taycan Turbo S se može naći po ceni od 185.000 dolara. 

Nekima bi se od ovih cena zavrtelo u glavi, dok će neki odmahnuti rukom i reći da je cena prava sitnica (malo je tih). Kako god, ovo je naša lista najskupljih električnih automobila.