Naslovna Automobili Najpoznatije marke električnih automobila – najbolje od najboljeg!

Najpoznatije marke električnih automobila – najbolje od najboljeg!

12342
0
najpoznatiji električni automobili/https://commons.wikimedia.org/wiki/Pierre-Selim Huard
https://commons.wikimedia.org/wiki/Pierre-Selim Huard

U poslednje vreme se sa puno razloga govori o tržištu električnih vozila u automobilskoj industriji. Električni automobili su bolji od automobila na benzin jer su energetski efikasni, tako da potrošači samim tim smanjuju zagađenje vazduha i pozitivno utiču na životnu sredinu. Koliko god još bili neupućeni u ovu tematiku, verujemo da znate koliko prednosti imaju električni automobili. Međutim, da li znate koje su najpoznatije marke električnih automobila?

Trenutno je na raspolaganju četrdesetak različitih električnih automobila, od dvadesetak različitih proizvođača. Tu spadaju BEV (električna vozila na baterije) koja su 100% električna i PHEV (priključna električna hibridna vozila) koja imaju bateriju i elektromotor, ali takođe imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Hibridni automobili se najčešće voze na električni pogon, dok se benzin ili dizel koriste kada se baterija isprazni. 

Naravno da je najčešće postavljano pitanje ko proizvodi najbolje električne automobila, i da li su najpoznatije marke električnih automobila zapravo i najbolje? Odgovor na ovo pitanje je teško dati, ali nije na odmet upoznati se sa najpoznatijim markama, pa tek onda doneti sud! 

Najpoznatije marke električnih automobila – po čemu se izdvajaju? 

Kao i kod benzinaca i dizelaša, potrošači koji traže pravo električno vozilo imaju različite potrebe i želje. Ono što je za nekoga dobro, ne mora da znači da je i za vas! Kako ne biste previše mozgali, rešili smo da sastavimo listu najpoznatijih marki električnih automobila. Da li ćete se odlučiti za neku, na vama je! 

Tesla

Kompanija Tesla je daleko najpopularniji i najprepoznatljiviji proizvođač električnih automobila. Tesla je proizvođač potpuno električnih automobila, jer se cela njihova linija sastoji samo od priključnih električnih vozila. Sportski automobil Tesla Roadster počeli su da prodaju 2008. godine, nakon čega je usledio Model S, model Model X, Model 3, koji je limuzina srednje veličine i koji vodi kada je prodaja u pitanju. Kada kažemo najpoznatije marke električnih automobila, Tesla modele ne možemo da izostavimo!

BMW

BMW, poznata nemačka kompanija koja proizvodi luksuzne automobile, među kojima je najpoznatiji BMW i3, koji je prvenstveno predviđen za gradsku vožnju i bliža putovanja. Međutim, da li će luksuzna verzija BMW iX3 nadmašiti uspeh prethodnog modela u godini koja je pred nama, ostaje da vidimo!

Nissan

Sa sedištem u Japanu, Nissan je, na osnovu podataka, prodao najviše električnih vozila širom sveta. Najpoznatije marke električnih automobila ne mogu da budu potpune bez dobro poznate marke Nissan LEAF, koja je jedno od najpopularnijih i najviše biranih vozila na električni pogon u svetu. Pored svih prednosti koje ima, relativno niska cena je jedan od glavnih faktora njegove popularnosti!  Pored ovog, u prodaji je i druga generacija, poznatija pod imenom Nissan LEAF E+. 

Chevrolet

Chevrolet je počeo da prodaje Volt, električno vozilo proširenog dometa još krajem 2010. godine. Ovaj model automobila bio je najprodavaniji model još od njegovog lansiranja! Nakon Chevy Volta, na tržište je stigao i Chevy Bolt. Chevy Bolt je model dugog dometa, koji je pretekao svog prethodnog kolegu kako po prodaji tako i po tome što je postao još poznatiji! Zato se i nalazi na listi najpoznatijih marki elektičnih automobila.

Ford

Svima je već poznato da je Ford klasični američki proizvođač automobila koji proizvodi mnoštvo vozila za prodaju širom sveta. Njihovo vodeće i najpoznatije električno vozilo je Ford Focus Electric. Električna verzija popularnog Ford Focus-a, Focus Electric bio je pristupačan elektični automobil sa odličnim performansama.

Volkswagen

Nemački proizvođač automobila dao je sve od sebe i kada su elektična vozila u pitanju! Kada kažemo najpoznatije marke elektičnih automobila, ne možemo a da ne spomenemo Volkswagen e-Golf! Još jedan relativno povoljan elektični automobil ima domet baterije od oko 120km. Sve u svemu, za gradsku vožnju idealan. 

Kia

Ova južnokorejska automobilska kompanija na tržište se pojavila kao veoma pristupačna i pouzdana kompanija koja je izašla na crtu brendovima poput Tojote i Honde. Najprodavaniji, a ujedno i najpoznatiji model ove kompanije je Kia Soul.

Kia Soul je odličan električni automobil, ima savršene performanse i nudi prefinjenost i udobnost. Ukoliko vam cena ne predstavlja problem, nakon što kupite ovaj automobil, uživaćete u minimalnim troškovima. 

Bilo koja od navedenih marki može biti odlična EV opcija. Važno je imati na umu da ključna razlika između proizvođača kao i marki električnih vozila može biti garancija koju nude uz svoja vozila.