Naslovna Vesti Ni njih kriza nije zaobišla: Volkswagen zaustavlja proizvodnju električnih modela!

Ni njih kriza nije zaobišla: Volkswagen zaustavlja proizvodnju električnih modela!

346
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Johannes Maximilian
https://commons.wikimedia.org/wiki/Johannes Maximilian

Izgleda da kriza nikoga nije zaobišla! Kako piše Autonet.hr, Volksvagenova fabrika zaustavlja proizvodnju električnih automobila. A šta je zapravo navelo čelne ljude na ovu odluku?

Naime, iako su do sada koliko-toliko odolevali globalnoj nestašici čipova, ali i svih drugih komponenti za sklapanje automobila, u Volkswagenu su ove nedelje ipak morali da nakratko pokleknu. Pritisnuta problemima u lancu snabdevanja, uprava jednog od najvećih svetskih proizvođača je bila prisiljena da zaustavi proizvodnju električnih modela u svoje dve fabrike u Nemačkoj.

Od ranije je poznato da je Volkswagenova fabrika u njihovom sedištu, u Wolfsburgu, bila “žrtva” nedostatka čipova. U njoj je tako proizvodnja popularnih modela na fosilna goriva, poput Golfa i Tiguana, bila prekidana s vremena na vreme. Čipovi, koji u fabrike dolaze u ograničenim količinama, tada su bili preusmeravani prema električnim modelima, za koje i u Volkswagenu smatraju da su budućnost njihove kompanije.

Međutim, nastavak problema u snabdevanju je doveo i do zastoja u tom segmentu. Ove nedelje je odlučeno da će se, prvi put, zaustaviti proizvodne trake u pogonima Zwickau i Dresdenu, u kojima se sklapaju električni automobili. Rezultat toga biće oko 5 hiljada proizvedenih automobila manje od plana.

Zastoj u proizvodnji će zahvatiti Volkswagenove modele ID.3 i ID.4, ali i Audijev Q4 e-tron te Cupra Born, dakle najpopularnije električne modele iz ponude ovog koncerna. Takođe, i isporuka kupcima biće pod znakom pitanja u narednom periodu.

Izvor: Autonet.hr