Naslovna Vesti OTKRIVENO: Evo kada će se izjednačiti cene električnih automobila i benzinaca ili...

OTKRIVENO: Evo kada će se izjednačiti cene električnih automobila i benzinaca ili dizelaša

117
0

Proizvođači automobila i mediji nam godinama govore da će električni automobili postati jeftiniji i da će imati sličnu cenu kao vozila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem. Verovatno je da postoji trenutak kada će se to desiti, ali pandemija, nestašica mikročipova i skok cene goriva doveli su do povećane potražnje za električnim automobilima, što je uzrokovalo i njihovu veću cenu.

Prilikom predstavljanja novog električnog SUV modela EX90, izvršni direktor Volvoa Jim Rowan se obratio novinarima i pričao o temi pojeftinjenja vozila na struju. Prema njegovom mišljenju, cena električnih automobila će se 2025. izjednačiti sa cenom benzinaca ili dizelaša.

Naravno, ima tu mnogo varijabli. Ako smo i dalje usred globalne finansijske krize i ako cena fosilnih goriva ostane vrlo visoka, ovo optimistično predviđanje bi moglo da se promeni. Ipak, šef ovog premijum brenda koja je fokusiran na električnu budućnost spreman je da kaže da će vozila na struju koštati isto kao današnji ekvivalenti sa pogonom na benzin ili dizel za svega dve ili tri godine.

Rowan je takođe nagovestio da proizvođači automobila ne treba da se oslanjaju na državne programe subvencionisanja vozila sa nultom emisijom, i da moraju da pronađu način da proizvode električne automobile koje će kupci želeti i koje će moći da kupe.

„Mislimo da će do izjednačenja cene doći oko 2025. godine, kada će biti dovoljno tehnologije koja će smanjiti troškove razvoja i proizvodnje baterije. Tehnologija će podići domet, manje baterija a više dometa, po nižoj ceni, stići ćemo uskoro do tog trenutka“, izjavio je Jim Rowan.

Kao što možete videti po izjavi glavnog čoveka Volvoa, umesto da priča o smanjenju cene baterija, on se fokusira na manji broj potrebnih baterija za adekvatan domet zahvaljujući razvoju tehnologije. S obzirom da su baterije najskuplja komponenta električnih vozila, ovo ima smisla, ali opet dosta zavisi i od proizvođača koji zbog veće potražnje dižu cene svojih vozila na struju.

Izvor: Nova.rs