Naslovna Vesti Pagani ipak nije odustao od planova za električni superautomobil!

Pagani ipak nije odustao od planova za električni superautomobil!

196
0

Pagani je nakon četvorogodišnjeg istraživanja navodno doneo odluku da ne proizvede električni automobil te se umesto toga fokusira na V12 motor.

“Godine 2018. smo formirali tim koji je radio na potpuno električnim automobilima. Primarna odgovornost tima je bila da utvrdi kako homologirati električne automobile širom sveta, posebno u SAD-u, ali tokom četiri godine nismo pronašli interes na tržištu električnih superautomobila”, izjavio je ranije osnivač i direktor kompanije Horacio Pagani.

Prvi problem je težina. Paganijevo istraživanje je pokazalo da bi bilo potrebno koristiti bateriju tešku 600 kg da bi se proizveo održiv električni hiperautomobil, a to je više od polovine težine kompletne Huayre R koja je teška 1.070 kg.

Osim toga, u Paganiju nisu uvereni u performanse električnih automobila.

“Imam Teslu i razumem se u električne automobile, ali nije potrebno imati tako visoke performanse u njima. Izazov je napraviti električni automobil koji daje isti dobar osećaj kao ‘normalni’ automobil s motorom s unutrašnjim sagorevanjem. Pagani neće praviti nešto što samo ima dobre performanse, nego želi da ponudi nešto što će dati emociju vozaču”, navodi Pagani.

Paganijev san je da proizvede električni superautomobil koji je težak samo 1.300 kg, ali on smatra da je to nemoguće s aktuelnom tehnologijom. Zbog toga kompanija nastavlja da se drži V12 motora, a Pagani veruje da je uticaj tako malog broja superautomobila zanemariv sa stanovišta životne sredine.

Evropska unija se u određenoj meri slaže pa su regulatori dali dozvolu proizvođačima malog broja automobila poput Paganija, Ferrarija i McLarena, da nastave s proizvodnjom vozila s unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine. To znači šest godina duži rok da pređu na električnu energiju u odnosu na “velike” proizvođače.

Ipak, Pagani će na kraju morati da krene u električnu budućnost, a to bi trebalo da bude moguće. Kompanija investira oko 20 posto prihoda u istraživanje i razvoj.

Nakon ove vesti, desilo se sledeće – Horacio Pagani je kontaktirao Inside EV da ospori originalno izveštavanje magazina Autocar. Pagani je rekao da će proizvođač automboila nastaviti da ulaže u električne tehnologije i da je nastavio da napreduje sa EV projektom. On je takođe napomenuo da kompanija radi na razvoju baterija i elektromotora, a Pagani za to odvaja više vremena jer želi da to uradi dobro. Kompanija ni u jednom trenutku nije razmišljala o zaustavljanju projekta, rekao je Horacio.

Izvor: Klix.ba/Motor1.com