Naslovna Vesti Peugeot prelomio: Od 2030. godine u Evropi isključivo na struju!

Peugeot prelomio: Od 2030. godine u Evropi isključivo na struju!

733
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/Mic from Reading - Berkshire, United Kingdom
https://commons.wikimedia.org/wiki/Mic from Reading - Berkshire, United Kingdom

Najnovija vest koja je odjeknula ovih dana je to da će francuski proizvođač od početka naredne decenije na evropskom tržištu prodavati samo električna vozila.

Informaciju da će Peugeot od 2030. godine u Evropi biti isključivo proizvođač električnih automobila, potvrdila je izvršna direktorka kompanije Linda Džekson.

Francuski proizvođač, koji je sada deo Stellantis grupacije, zadržaće u ponudi i neke modele sa SUS motorima, ali samo na drugim, vanevropskim tržištima, navela je Linda Džekson.

“Kako budemo postepeno prelazili na nove, Stellantis mehaničke platforme (STLA Small, Medium, Large), što će se okončati do 2030. godine, u Evropi će svi naši modeli postati električni”, izjavila je čelnica francuske kompanije za Automotive News Europe.

EU je predložila da svi novi automobili koji se prodaju u Evropi do 2035. treba da budu vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, a poslednje saopštenje kompanije Peugeot znači da će ispuniti taj cilj pet godina pre isteka roka.

Peugeot nije jedini brend koji se obavezao da će do 2030. godine preći u potpunosti na vozila sa električnim pogonom. Mini, Volvo, Jaguar i drugi su već najavili da će biti potpuno električni do ili pre navedenog datuma, a nekoliko brendova u okviru Stellantis grupe će čak i preduhitriti Peugeot.

Tako će DS postati potpuno električni auto-brend već nakon 2024. godine, Alfa Romeo od 2027. a Opel/Vauxhall od 2028. godine.

Plan Stellantisa je da električna i hibridna vozila čine 70% prodaje u Evropi i 40% u SAD do 2030. godine.

Prethodni tekstI Infiniti prelazi na električne automobile: Do 2030. godine će većina modela biti elektrifikovana!
Sledeći tekstAudijev supersportski model R8 pokretaće samo elektromotori!