Naslovna Vesti Pohodu na Evropu ne prestaje: Kineski Xpeng P7 Wing otvara novo poglavlje...

Pohodu na Evropu ne prestaje: Kineski Xpeng P7 Wing otvara novo poglavlje kineske kompanije!

784
0
Foto: Xpeng promo
Foto: Xpeng promo

Kineski proizvođač Xpeng ponudiće na evropskom tržištu svoj drugi električni model, nakon što je pre godinu dana, takođe u Norveškoj, lansiran krosover na struju G3.

I dok se za G3 može smatra da je isti rival Teslinom Modelu X, P7 je definitivno konkurent limuzini Modelu S. Slučajnost? Ne bismo rekli!

Šta je bitno naglasiti za ovaj električni model?

P7 je dugačak 4,9 metara, ima veliku bateriju i može se pohvaliti pristojnim dometom. Još jedna stvar koja je zanimljiva kod Xpenga P7 je ta što se vrata otvaraju kao da Lambordžiniju i to je ono što je posebno interesantno potencijalnim kupcima!

Foto: Xpeng promo

S druge strane, ima i onih koji tvrde da ovaj “izlet” kineskih dizajner uopšte nije bio potreban, s obzirom na to da P7 i bez toga izgleda zapanjujuće! Ne lezi vraže, kineski dizajneri mislili su i na “skromnije” kupce, te će oni koji ne žele ovakav primerak moći da naruče i automobil sa “običnim” vratima.

Razmak od 3 metra među osovinama govori u prilog tome da je u pitanju konforna putnička kabina ispod koje se nalazi baterija kapaciteta 80 kWh koja obezbeđuje domet od preko 700 km. Najbrža varijanta modela P7 – 4WD High Performance – ubrzava do stotke za 4,5 sekundi.

Xpeng P7 Wing u Norveškoj košta oko 600 hiljada kruna, odnosno 60-ak hiljada evra, što nije malo. Da li će i pored visoke cene pomamama za ovim električnim automobilom biti velika? Kineska kompanija se nada da hoće jer je u Norveškoj već uložila novac u 17 izložbenih salona i 21 servis kako bi bila na raspolaganju kupcima i budućim vlasnicima ovih vozila.