Naslovna Automobili Potpuno električna Toyota stiže na tržište u svom punom sjaju!

Potpuno električna Toyota stiže na tržište u svom punom sjaju!

434
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner
https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner

Toyota je objavila detalje svog električnog prvenca i time stavila do znanja da prvi električni serijski automobil stiže na tržište u svom punom sjaju!

BZ4X je SUV sa opcionim krovnim solarnim panelima koji će se prodavati i sa prednjim ali i sa pogonom na sva četiri točka.

Javnost je prvi put pogledala koncept bZ4X na sajmu automobila u Šangaju u aprilu ove godine, ali je Toyota tek u petak objavila detalje o automobilu.

Najava novog električnog automobila je korak napred za Toyotu, koja je bila sporija u prelasku na električna vozila sa potpuno baterijama od svojih konkurenata.

Iako ovo vozilo nije prvo Toyotino električno vozilo, ono predstavlja prvo električno vozilo koje se direktno “suprotstavlja” rivalima poput električnih automobila Hyundai Ioniq i Tesla Model Y.

Toyota već proizvodi drugu generaciju Miraija, električnog vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/JustAnotherCarDesigner

Narudžbine Toyota bZ4X se vrše uz rezervacije. Očekuje se da će model ući u serijsku proizvodnju od sredine sledeće godine iako tačan termin, cena i dostupne varijante tek treba da budu objavljeni. Toyota očekuje da će ovo formirati prošireni portfelj od 70 električnih vozila do 2025. godine.

Verzija sa pogonom na prednje točkove dolazi sa motorom od 150 kW. Model sa pogonom na sve točkove dolazi sa dva motora od 80 kW koji zajedno proizvode 160 kW obrtnog momenta.

Obe verzije će dostići maksimalnu brzinu od 160 km/h i dolaziće sa baterijom od 71,4 kWh koja nudi domet od približno 500 km. Toyota najavljuje da će punjač od 150 kW DC omogućiti da se baterije napune do 80% za 30 minuta.

Iako kompanija nije objavila sve detalje o unutrašnjosti, jedan od najistaknutijih aspekata je sistem servo upravljača koji radi bez ikakve direktne mehaničke veze između volana i guma.

Tehnologija je slična sistemu fly-by-wire koji koriste moderni mlazni avioni. U pitanju je sistem bez direktne mehaničke veze sa točkovima.