Naslovna Vesti Pronađen najbezbedniji način za gašenje požara na električnim automobilima?

Pronađen najbezbedniji način za gašenje požara na električnim automobilima?

224
0
Foto: youtubeprintscreen
Foto: youtubeprintscreen

Električna vozila su često kritikovana zbog učestalih požara u odnosu na vozila s unutrašnjim sagorevanjem. Iako nema podataka da je to baš tako, električna vozila i dalje imaju lošu reputaciju zbog toga. To je verovatno zahvaljujući ekstremnoj prirodi požara električnih vozila, jer ih je neverovatno teško ugasiti.

Međutim, rešenje za gašenje požara baterija EV-ova bi moglo da bude daleko jednostavnije nego što su mnogi od nas mislili. U video zapisu ispod možete pogledati kako tim vatrogasaca koristi masivni protivpožarni prekrivač da bi ugušio požar na električnom automobilu, navodi Jutarnji.hr.

Ideja je da vatrootporni prekrivač vatri oduzme kiseonik i tako je ugasi. A ako ga držite dovoljno dugo, temperature će ostati niske i verovatno se neće ponovo zapaliti.

Video je snimljen u Španiji gde je vatrogasna služba testirala protivpožarni prekrivač Bridgehill, koja je dizajniran posebno za požare automobila. Za probu su zapalili Nissan Leaf čija vatra je na kraju dostigla 1976 stepeni. Za manje od 30 sekundi nakon što su vatrogasci prekrili automobil prekrivačem, temperatura požara je pala na 676 stepeni. Nakon nekoliko minuta pala je na 248 stepeni.

U tom trenutku su skinuli prekrivač i vatra se odmah ponovo rasplamsala, jednako velika kao što je bila i pre stavljanja prekrivača, dokazujući koliko baterijski požari mogu da budu “žilavi”. Taj drugi požar se događa nakon što litijum-jonske ćelije ulaze u nekontrolisano stanje samozagrejavanja. Vatrogasci su zatim ponovo stavili prekrivač.

Bridgehill predlaže da vatrogasni prekrivač držite na EV-u najmanje sat vremena, ali preporučuje da ga držite gore dok se vozilo ne preveze na sigurno mesto. Nedavno je i LG Chem najavio da će razviti vlastitu plastiku otpornu na vatru za požare električnih vozila. Ovo dokazuje da postoje materijali koji mogu da ugase požare baterija električnih vozila efikasnije od vode. Ne samo da protivpožarni prekrivači potpuno gase vatru, već se mogu postaviti za samo nekoliko sekundi, sprečavajući da vatra uopšte izmakne kontroli. Osim toga, mogu da se nose bilo gde, uredno spakovani u prtljažniku i ne treba im hidrant ili priključak za vodu.

Izvor: Jutarnji.hr