Naslovna Vesti SJAJNA VEST: Novi električni Mercedes navodno ima domet od 1.000 kilometara!

SJAJNA VEST: Novi električni Mercedes navodno ima domet od 1.000 kilometara!

765
0
https://commons.wikimedia.org/wiki/user:AngMoKio
https://commons.wikimedia.org/wiki/user:AngMoKio

Kada razmišljate o kupovini električnog automobila, prva stvar koja vam padne na pamet je domet! Bez obzira na to što su performanse električnih automobila izuzetno poboljšane, domet i dalje muči potencijalne i buduće korisnike električnih vozila.

Međutim, Mercedes je konačno predstavio novi potpuno električni koncept automobil, Vision EQXX, za koji kompanija tvrdi da može preći gotovo 1.000 kilometara sa samo jednim punjenjem.

Mercedesova tvrdnja o dometu ovog vozila zasnovana je na kompjuterski simuliranom testiranju, a ne na stvarnoj vožnji, saopštila je ova kompanija. Međutim, ako se ispostavi da su tvrdnje tačne, EQXX bi mogao da stigne mnogo dalje sa samo jednim punjenjem nego što Toyota Prius hibrid može da putuje sa punim rezervoarom goriva.

Futuristički, luksuzni automobil je takođe napravljen od mnoštva inovativnih recikliranih i održivih materijala kao što su vlakna pečuraka, mleveni kaktusi i smeće, poput ostataka hrane. Pri izradi ovog vozila Mercedes je koristio materijal koji se zove UBQ. Ovaj materijal kreirao je jedan izraelski startap i on se pravi od otpada na deponijama koji može uključivati stvari kao što su mešana plastika, karton, baštenski otpad, pa čak i pelene ili ostaci od hrane.

Pored UBQ-a, EQXX takođe koristi održive materijale u drugim delovima automobila.

Mercedes planira da demonstrira domet automobila na stvarnom vozačkom testu ovog proleća, saopštila je kompanija, prenosi CNN.

Proizvođač automobila je prethodno rekao da namerava da polovina njegove ukupne prodaje budu električni automobili do 2025. godine, a do 2030. žele da budu “spremni da postanu potpuno električni”.

Mercedes je opisao EQXX kao “tehnološki nacrt za serijsku proizvodnju” i planira da pusti ovo vozilo u prodaju već 2024. godine.