Naslovna Automobili Šta treba znati kada kupujete polovni električni automobil?

Šta treba znati kada kupujete polovni električni automobil?

324
0

Cene goriva ovih dana navelle su mnoge ljude da razmotre prelazak na ekonomičniji automobil ili čak električno vozilo (EV). Međutim, ukoliko ste pokušali da kupite nov električni automobil, možda ste otkrili da vam nedostaju opcije.

Jasno vam je da zbog sveukupne situacije u svetu postoji nedostatak novih električnih automobila te trgovci nemaju na raspolaganju električna vozila da zadovolje rastuću potražnju. Polovan električni automobil može biti pristupačnija opcija – i ona koju je lakše naći.

Šta treba znati kada kupujete polovni električni automobil

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada kupujete polovni električni automobil. Na primer, ne postoji poreski kredit iliti subvencija za polovne električne automobile. A polovni automobili su trenutno veoma traženi, tako da pronalaženje pravog može da zahteva vreme i trud.

Moguće je kupiti polovni električni automobil za 15.000 evra pa i manje, posebno kada ste naoružani znanjem šta da tražite, kako da pregovarate i šta da izbegavate.

Napravite listu za kupovinu
Odlučivanje o markama i modelima koje biste kupili možda će zahtevati malo istraživanja, ali će vam dugoročno uštedeti vreme i nevolje. Kada pravite listu, uzmite u obzir svoj budžet i način na koji planirate da koristite vozilo, kao što su kratke vožnje po gradu ili putovanja na duge udaljenosti. Takođe možete dodati neke stavke na listi želja, kao što je boja ili određena ugrađena tehnologija.

Uverite se da imate opcije punjenja
Ako postoji mnogo javnih stanica za punjenje električnih vozila tamo gde živite, možda ćete da se oslonite na njih. Ali u većini slučajeva, najbolje je da ugradite punjač kod kuće, ukoliko ste u mogućnosti. Biće vam potrebna odgovarajuća oprema za punjenje i električno napajanje. U svakom slučaju, unapred pažljivo razmotrite mogućnosti punjenja i zahteve bilo kog korišćenog električnog automobila koji želite da kupite.

Raspitajte se o trajanju baterije
Trajanje baterije polovnih električnih automobila vremenom se smanjuje. Ponovljena punjenja i značajne promene temperature mogu ubrzati proces propadanja. Električni automobili prikazuju stanje baterije na instrument tabli ili centralnom ekranu, a servisno odeljenje distributera može da pruži detaljan izveštaj. Takođe bi trebalo da saznate da li je baterija zamenjena i da li za nju postoji prenosiva garancija.

Uzmite u obzir originalnu klimu automobila
Možda ste tražili vozila iz toplije klime prilikom kupovine polovnih automobila na gas. Iako je ovo efikasno kada želite da izbegnete stvari poput rđe, efekti toplote na električne automobile mogu biti štetni. Pošto vruće klime ubrzavaju degradaciju električnih vozila, automobil iz područja sa blažim vremenom može da radi i traje duže.

Proverite garancije
U zavisnosti od starosti korišćenog električnog automobila, i dalje može imati garancije na bateriju i pogon. Mnogi proizvođači prenose pokrivenost na nove vlasnike, ali to se ne odnosi uvek na starije modele. Pronađite originalne uslove garancije da vidite da li postoji pokriće pre kupovine.

Istražite opsege i stope punjenja
Važno je znati koliki vam je raspon između punjenja potreban. Proizvođači automobila stalno poboljšavaju asortiman električnih vozila, ali imajte na umu da neki polovni električni automobili imaju domet manji od 160km. Ako ćete morati da ga punite na poslu ili na drugim lokacijama, možda će vam trebati vozilo sa brzim punjenjem. Ako planirate da ga punite samo preko noći kod kuće, sporija brzina punjenja (i niža cena) može biti dovoljna.

Pitajte za istoriju popravki
Kao i kod svakog rabljenog vozila, što više znate o održavanju polovnog električnog automobila, to bolje. Zatražite evidenciju o održavanju, popravkama i drugim uslugama koje su prethodni vlasnici uradili.

Probna vožnja je obavezna
Probna vožnja potencijalnog automobila koji želite da kupite je obavezna. Pre nego što uđete, saznajte gde se nalazi priključak za punjenje da biste bili sigurni da će biti dostupan u vašoj garaži. Zatim proverite merače i displeje da vidite da li ih možete lako pročitati i razumeti. Zatim, odvezite vozilo u auto servis centar koji je specijalizovan za električna vozila i proverite sve kako biste otklonili sve potencijalne probleme koji bi vam mogli pomoći u spuštanje cene samog električnog automobila.