Naslovna Vesti Prodaja električnih vozila u svetu raste iz dana u dan!

Prodaja električnih vozila u svetu raste iz dana u dan!

246
0

Globalna prodaja putničkih električnih vozila (EV) porasla je u 2021. za 103 odsto, na gotovo 6,6 miliona, pokazuje izveštaj koji je objavio BlumbergNEF (BloombergNEF, BNEF).

Podaci su objavljeni 18. maja, kada se održava sastanak na ministarskom nivou članica Saveta za prelazak na vozila sa nultom emisijom (ZEV) u Lajpcigu.

Savet za prelazak na ZEV je međunarodni forum. Okuplja vlade zemalja koje predstavljaju više od polovine svetskog tržišta automobila, a sa ciljem ubrzavanja globalne tranzicije na vozila sa nultom emisijom. U izveštaju se navodi da zemlje Saveta zajedno učestvuju u ukupnoj prodaji EV sa 50 odsto.

Oko 70 odsto prodatih EV su bila vozila koja rade samo na bateriju (sa čistom baterijom odnosno sa nultom emisijom), oko 30 odsto plug-in hibrdi a manje od jedan odsto vozila na gorivne ćelije. Na globalnom nivou, EV su u prodaji putničkih vozila u četvrtom kvartalu 2021. imala udeo od 13 odsto ili devet odsto ako se isključe plug-in hibridi.

BNEF navodi da su neke zemlje, ako se računaju i plug-in hibridi, u četvrtom kvartalu 2021. zabeležile veoma veliki udeo EV u prodaji automobila. Tako je u Norveškoj udeo EV u prodaji bio 97 odsto, Švedskoj 60 odsto, Holandiji 51 odsto, Danskoj 49 odsto, što ukazuje na masovnu tražnju. Međutim, druge zemlje su još u fazi pokretanja svojih tržišta električnih automobila.

Ukazuje se i na stalni rast infrastrukture za punjenje električnih vozila. U 2021. godini zemlje članice Foruma u proseku su uvećale broj javnih konektora za punjenje za 20-30 odsto a neke, posebno Indija i Italija, imale su i znatno veći rast.

U izveštaju BNEF navodi se i da je udeo EV u prodaji kod nekoliko proizvođača automobila sa sedištem ili velikim operacijama u zemljama Foruma premašio 10 odsto – BMW, Mercedes, Grupa Folksvagen.

Tesla je vodeći proizvođač električnih vozila od 2018. godine.

Navodi se i da je prodaja kamiona sa nultom emisijom još veoma mala, ali da su tri vodeća proizvodača nedavno predstavila planove za proizvodnju teretnih vozila bez štetne emisije. Dajmler, Volvo i Traton su između 2019. i 2021. godine prodali oko 450.000 EV kamiona u zemljama Foruma i pokrivaju oko 30 odsto tržišta.

U izveštaju se navodi i da je svetska tražnja nafte u drumskom prevozu dostigla 43,7 miliona barela na dan u 2021. godini a da je zahvaljujući EV ta tražnja manja za oko 1,5 miliona barela ili 3,3 odsto ukupne tražnje.

Izvor: Energetskiportal.rs