Naslovna Vesti Stellantis ne posustaje: Ulaže u proizvodnju sirovina za baterije u Nemačkoj!

Stellantis ne posustaje: Ulaže u proizvodnju sirovina za baterije u Nemačkoj!

202
0

Multinacionalni proizvođač automobila Stellantis je najavio 50 miliona evra ulaganja u nemačkog proizvođača litijuma Vulcan Energie Ressourcen da bi osigurao sirovine za veću proizvodnju baterija.

Najava investicije “važna je poruka jednog od najvećih svetskih proizvođača automobila u transformaciji prema održivom i strateškom vađenju sirovina za baterije”, rekao je izvršni direktor nemačke kompanije Horst Kreuter.

Grupa sa sedištem u Amsterdamu proizvodi brendove poput Peugeota, Opela, Citroena i Fiata.

Vulcan proizvodi geotermalnu energiju u ravnici Gornje Rajne i planira da proizvodi litijum hidroksid, ključni sastojak baterija za električna vozila, bez fosilnih goriva i s neto neutralnim uticajem na klimu.

Kompanija sa sedištem u gradu Karlsruheu je osnovana 2020. godine i nemačka je filijala grupe Australian Vulcan.

“Strateško ulaganje u vodeću litijumsku kompaniju će nam pomoći da stvorimo otporan, održiv lanac vrednosti za našu evropsku proizvodnju baterija za električna vozila”, izjavio je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares.

Kompanije su produžile ugovor iz 2021. za još pet godina, do 2035. Vulcan namerava Stellantisu da isporuči 81.000 do 99.000 tona litijum hidroksida tokom perioda od 10 godina.

Izvor: Seebiz.eu