Naslovna Vesti Tesla Model Y dobija veći kapacitet baterije ali i nižu cenu!

Tesla Model Y dobija veći kapacitet baterije ali i nižu cenu!

366
0

Oni koji su planirali da kupe Teslin Model Y možda bi trebalo još malo da sačekaju, jer uskoro stiže jeftinija verzija s većim kapacitetom baterije.

Tesla trenutno prodaje Model Y u novoj Standard Range AWD verziji koja koristi 4.680 baterijskih ćelija kako bi se omogućio domet od 449 kilometara te ubrzanje od 0 do 100 km/h za pet sekundi, a cena iznosi 59.000 dolara, odnosno 3.000 dolara manje u odnosu na verziju Long Range AWD. Međutim, dostupna je samo zaposlenima kompanije, ali uskoro će moći da je kupe svi koji to žele jer će biti dostupna širokim masama u narednim nedeljama, prenosi Klix.ba.

Novi Model Y dolazi s opremom koja do sada nije viđena, a uključuje magnetni centralni naslon za ruku te policu u prtljažniku. Kompanija Tesla je navodno isporučila nekoliko ovakvih verzija svojim zaposlenima na događaju Giga Rodeo u Teksasu prošle nedelje.

Baterija sa 4.680 ćelija je dvostruko veća od trenutnih koje Tesla koriste, ali ima pet puta veći kapacitet. To omogućava kompaniji da poveća domet svojih vozila ili da koristi manje baterija za postizanje istog dometa i tako potencijalno smanji troškove.

U novoj verziji Modela Y te ćelije su implementirane u strukturalnu bateriju koja bi mogla da smanji kompleksnost i težinu, a time još više poboljša efikasnost.

Jasno je da ovaj Model Y nije toliko širenje ponude koliko zapravo predstavlja važnu Teslinu proizvodnu strategiju. Iako će biti potrebno vreme da nova baterija dođe u svaki Teslin električni automobil, ona bi ipak trebalo da pomogne da se održavaju cene i poboljša domet, a to bi na kraju trebalo da dovede do “zacrtane” cene automobila od 25.000 dolara.

Izvor: Klix.ba