Naslovna Vesti Toyota se dosetila: Planira formiranje cirkularnog ekosistema recikliranja EV baterija

Toyota se dosetila: Planira formiranje cirkularnog ekosistema recikliranja EV baterija

224
0

Toyota je još jedan proizvođač automobila koji će se udružiti s kompanijom Redwood Materials, firmom koja se bavi recikliranjem baterija, a koju je oformio bivši glavni tehnolog Tesle, JB Straubel.

S obzirom na dugoročnu posvećenost hibridnom pogonu, Toyota je jedan od prvih proizvođača koji su započeli akumulaciju istrošenih baterija, budući da je prvi Prius ušao u prodaju davne 1997. Najnoviji poduhvat s Redwoodom ima za cilj da kreira održiv, zavoren baterijski ekosistem za elektrifikovane pogonske sklopove.

Toyotin severnoamerički ogranak se udružio s Redwood Materials da bi se fokusirao ne samo na sakupljanje, testiranje i recikliranje baterija u sirovine, u cilju kreiranja održivog lanca snabdevanja, već da bi razvio mogućnost „drugog života“ za reparirane baterije s drugom namenom, koristeći alate za monitoring zdravlja baterija i važne podatke iz vozila.

U materijalu za medije izdatom prošle nedelje, kompanije su saopštile da će „istražiti seriju solucija za baterije pri kraju životnog veka za predložen Toyotin baterijski ekosistem.“

Inicijalno se fokusiravši na sakupljanje, testiranje i recikliranje baterija, kompanije će nakon toga gledati da se prošire na druge oblasti kao što su praćenje zdravlja baterija, menadžment podataka, reparaciju i snabdevanje baterijskim materijalom širom Severne Amerike.

„Oduševljeni smo saradnjom s Redwood Materialsom u identifikovanju solucija za naše elektrifikovane pogonske sklopove, jer baterije pri kraju životnog veka doprinose našoj viziji kreiranja održivog, cirkularnog, baterijskog ekosistema“, rekao je Kristofer Jang, potpredsednik Toyotinog Business Development sektora. „Mi smo posvećeni razvoju održivih solucija koje omogućavaju našim baterijama da obezbede vrednost mimo inicijalnog životnog ciklusa u elektrifikovanom vozilu. To takođe doprinosi našim ciljevima vezanim za ugljeničnu neutralnost i našoj misiji da izgradimo održiviji svet za sve.“

Straubel je lansirao Redwood Materials s ciljem da bude zamajac smanjenja negativnog uticaja i troškova litijum-jonskih baterija, nudeći izvore širokog obima za materijale neophodne za anode i katode, proizvedene iz recikliranih baterija.

Po Redwoodu, kompanija dobija više od 6 GWh iz rabljenih baterija godišnje za rekliciranje, koje se zatim obrađuju i repariraju u cilju dobijanja ključnih baterijskih materijala. Kompanija planira da poveća proizvodnju komponenti za anode i katode u SAD na 100 GWh godišnje do 2025., za šta kaže da je dovoljno za proizvodnju milion električnih vozila godišnje.

Zajedničkim snagama, kažu Toyota i Redwood, istražiće načine da „tečno inkorporiraju reciklažu baterija kroz domaću proizvodnju materijala za baterija u Toyotinoj strategiji proizvodnje baterija“, počev sa Severom Amerikom.

„Toyota je pomogla da se utaba put za čist transport s uvođenjem Priusa pre više od 20 godina“, rekao je Straubel. „Njihovo posvećivanje ne samo tome da prodaju milione elektrifikovanih vozila tokom ove dekade, već da osiguraju cirkularnost u budućnosti, ključan je korak za elektrifikaciju. Vizija koju Redwood i Toyota dele, vezano za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i troškove transporta, nastaviće da ubrzava usvajanje i pristupačnost električnih vozila.“

Redwood već ima slične ugovore s Fordom, Volvoom i Teslom, kao i Amazonom i proizvođačem baterija Panasonicom u Nevadi i Envision AESC-om u Tenesiju. Ford i Amazon su u isto vreme investitori u Redwood Materials.

General Motors i njegov baterijski partner, LG Energy Solution, najavili su slično partnerstvo prošle godine sa „startapom“ Li-Cycle, u cilju recikliranja baterija iz rashodovanog materijala Ultium Cellsa, GM-LG zajedničkog poduhvata koji gradi fabrike u Ohaju, Tenesiju i Mičigenu u SAD.

Izvor: Auto Moto Show