Naslovna Vesti Volkswagen izdominirao: Do sada isporučio pola miliona električnih automobila

Volkswagen izdominirao: Do sada isporučio pola miliona električnih automobila

101
0

Prvi električni Volkswageni (ID.3) kupcima su isporučeni u oktobru 2020. godine. Samo dve godine posle, uz znatno širenje ponude modela iz ID. porodice, u Wolfsburgu su obeležili 500.000 prodatih primeraka automobila koje ne pokreću motori s unutrašnjim sagorevanjem, što je znatno više od očekivanog, jer su u VW-u prema ranijim planovima računali da će im za proizvodnju i prodaju pola miliona električnih automobila biti potrebne tri godine.

Izvanrednom prodajnom rezultatu koji je Volkswagen ostvario na globalnom nivou nisu previše smetali ni stalni problemi oko snabdevanja delovima s kojima se poslednjih godina suočava autoindustrija, a broj prodatih električnih automobila je dodatni podsticaj nemačkoj automobilskoj grupaciji da nastavi sa intenzivnom elektrifikacijom.

U Wolfsburgu kažu da potražnja za njihovim elektropokretanim modelima ne jenjava i čine sve što mogu da kupci dođu do svojih automobila uz razuman rok čekanja. Prema novim izjavama, Volkswagen će od 2033. godine u Evropi proizvoditi samo električne modele, a postojeća ponuda do 2026. godine biće proširena s deset novih ID. modela među kojima će biti i redizajnirana izdanja postojećih modela ID.3, ID.4 i ID.5.

Uz vest da je nedavno predstavljen električni kombi ID.Buzz već naručilo skoro 13.000 kupaca, cilj Volkswagena jeste da bude vodeća automobilska kompanija koja u ponudi ima najveći broj različitih električnih modela od kojih najpovoljniji ne bi trebalo da budu skuplji od 25.000 evra.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com