Naslovna Vesti Zabrana prodaje automobila s unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine? 74% mladih kaže...

Zabrana prodaje automobila s unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine? 74% mladih kaže DA!

241
0

Nesumnjivo, bliži se konačan kraj vozilima s motorima s unutrašnjim sagorevanjem i prelazak na potpunu elektrifikaciju. Sledećih 8 do 13 godina biće to još više izraženo, kad najkasnije 2035. godine prema planovima zakonodavaca, u EU nastupa potpuna zabrana prodaje tradicionalnih motora koje pogone derivati nafte.

Predlog Evropske unije za proizvodnju samo električnih automobila od 2035. godine, inicijativa je koja pronalazi sve više sledbenika. Ako postoji publika koja očekuje električnu mobilnost u budućnosti i ne protivi se razvoju električnih automobila, onda su to sadašnji najmlađi vozači, piše Jutarnji.hr.

Prema novom istraživanju, 74% mladih je za zabranu automobila s unutrašnjim sagorevanjem od 2030. godine. To pokazuje studija “6 urbanih legendi električne mobilnosti”, koju je sprovela kompanija Appinio, specijalizovana za istraživanje tržišta, a bazira se na uzorku populacije od 2000 ljudi u Španiji, starosti između 16 i 65 godina, i s marginom greške od 2%.

Izveštaj je pokazo kao glavni rezultat da su mlađi građani ti koji su najviše posvećeni elektrifikaciji budućnosti. Tako, 77% mladih između 25-34 godine i 75% između 35-44 godine vidi vrlo verovatno da će njihov sledeći automobil biti električni.

Ako pogledamo segment populacije odraslih, s 55 godina, taj procenat se smanjuje na 64%.

Glavni razlog buduće kupovine električnog vozila je ušteda goriva (54%), nakon čega sledi pogodovanje okolini (50%) i interes za nove tehnologije (30%).

Međutim, još uvek vozači vozila s unutrašnjim sagorevanjem, u svojim mislima povezuju električnu mobilnost s visokim cenama (52%), što otežava pristup.

Što se tiče zabrane registracije više vozila s unutrašnjim sagorevanjem od 2030. godine, najvažnije generacije više su povezane s tim položajem (74% mladih starosti od 18 do 24 godine).

S druge strane, 61 % starijeg stanovništva složilo bi se s ograničenjima mobilnosti i ograničenjima uvedenim iz Evropske unije.

Osim toga, više od polovine ispitanika, o novim oblicima mobilnosti, posebno o električnom vozilu, zahteva više informacija o mogućnostima punjenja (65%), baterijama i autonomiji (63%) te troškovima energije (61%).

Izvor: Jutarnji.hr