Naslovna Automobili Želite da kupite električni automobil? Razmislite o sledećim savetima!

Želite da kupite električni automobil? Razmislite o sledećim savetima!

351
0

Ozbiljnije razmišljate o kupovini električnog automobila sada kada cene benzina rastu? Kao i svi ostali, priznaćemo.

EV je teško pronaći, posebno sada. Dešavanja u Ukrajini ne samo da su prouzrokovala skok cena gasa, ona su takođe poremetila i proizvodnju automobila u Evropi, te se to odrazilo i na Sjedinjene Američke Države kojima Evropa izvozi električne automobile. S druge strane, američke kompanije poput Forda su „u suštini zaslepljene brojem ljudi koji žele da kupe njihove automobile” te imaju problem da ne mogu brzo da naprave nova električna vozila i da ih isporuče na vreme. Čitava jedna ujdurma, priznaćete.

No, ukoliko ste čvrsto rešili da je baš sada vreme za kupovinu električnog automobila, razmislite o sledećim stvarima.

Planirajte unapred
Električni automobili se toliko traže u svetu da je iz tog razloga potpuno rasulo jer mali broj dilera nudi vozila radi probnih vožnji. Zamislite, sakupite ušteđevinu, rešite da kupite EV i ne možete da probate željeni model!

Ukoliko ste već rešili da je stvar definitivna, kao što rekosmo, obavezno zakažite probnu vožnju. Pre toga kod kuće sastavite spisak pitanja i nikako ne žurite… Ako ste čekali do sada na EV, možete sačekati još malo.

Subvencije znaju da budu zbunjujuće

Srbija teži ka tome da električni automobili jednog dana postanu standard na ulicama kako bismo se našli u krugu država koje brinu o životnoj sredini i u kojima preovladavaju ekološka vozila.

Tome u prilog svedoče intenzivna ulaganja u mrežu elektropunjača, kao i subvencije za kupovinu elektrifikovanih vozila koje Vlada Republike Srbije daje već treću godinu zaredom.

Ipak, postavlja se pitanje da li će trenutne mere doprineti popularizaciji vozila na baterije imajući u vidu činjenicu da su konvencionalna vozila još uvek znatno jeftinija, ali i fluktuacije na svetskom tržištu izazvane pandemijom od koje se još uvek nismo oporavili. Subvencije su svakako dobra i pozitivna mera, ali ne i dovoljna mera da bi privukla širi krug kupaca. Elektrifikovana vozila su i dalje znatno skuplja od klasičnih modela, a subvencije nedovoljno visoke. Dobro se raspitajte o uslovima kao i o potrebnim koracima kako biste uopšte i stigli do subvencije za EV.

Zaboravite na kupovinu polovnih električnih automobila
Postoji izuzetno malo polovnih električnih automobila sa jedne strane a sa druge, svaki od njih vam dolazi sa znatnom smanjenim dometom. Zašto biste to radili? Na kraju krajeva, za polovne električne automobile ne daju subvencije, tako da čak ni u tom slučaju nećete ništa uštedeti.