Naslovna Vesti Jugo se vraća na velika vrata ali u električnom izdanju?

Jugo se vraća na velika vrata ali u električnom izdanju?

1091
0
Render: Dejan Hristov
Render: Dejan Hristov

Ljubitelji starog dobrog Juga koji je proizveden u 800.000 primeraka, od kojih je oko 150.000 završilo na putevima SAD, radujte se – makedonski dizajner Dejan Hristov došao je na ideju da kao polaznu osnovu za dizajn svog automobila na električni pogon uzme baš Juga!

S obzirom na to da je proizvodnja Juga u pogonima kragujevačke fabrike počela 1980. godine a prestala 2008. godine, obožavaoce ovog automobila obradovala je vest da nova, poboljšana i električna verzija stiže do 2025. godine, ukoliko sve bude išlo kako treba.

Naime, Dejan Hristov se baš potrudio da prepoznatljive linije “jugića” ostanu što verodostojnije originalu, ali i da istovremeno kreira savremeni automobil koji će se dopasti kupcu 21. veka.

Render: Dejan Hristov


Yugo BEV (Battery Electric Vehicle) za razliku od starog Juga ima robusniji sportski izgled, proširene blatobrane i moderno dizajnirani široki prednji i zadnju branik.

Kao potpuno električni automobil supermini klase, sa dovoljno konkurentnom cenom, novi model Juga koji će raditi na baterije preti da postane i više nego ozbiljan konkurent već poznatim modelima poput Pežoa 208 i Renoa 5. Kako se navodi, po cenovnom rangu bi trebalo da bude bliži Dačiji Spring.

Render: Dejan Hristov

Ono što je interesantno u čitavoj ovoj priči je i to što makedonski dizajner planira da svoj projekat pošalje Vladi Srbije i da tako predstavi svoju viziju novog modela Juga. Dejan smatra da bi u ovom projektu mogla da učestvuje i hrvatska kompanija Rimac Automobili dok bi za razvoj i proizvodnju bila zadužena kompanija Stellantis, čiji je Fiat sastavni deo.

Radove Dejana hrostova možete pogledati OVDE.

Hoće li električna verzija modernog Juga doživeti slavu svog prethodnika?