Naslovna Vesti Od sledeće godine na tržištu samo električni automobili: Hoće li Norveška uspeti...

Od sledeće godine na tržištu samo električni automobili: Hoće li Norveška uspeti u svojoj zamisli?

834
0

Kao što već znate, cilj mnogih zemalja EU je zabrana prodaje benzinaca i dizelaša, a Norveška prednjači u tome. Naime, cilj Norveške je da potpuno zabrani prodaju istih od 2025. godine, koja je bukvalno iza ćoška.

Iako mnogima ova zamisao deluje gotovo nemoguće, čini se da Norveška demantuje gotovo sve! U prilog tome svedoči i pisanje norveškog magazina Motor koji navodi da bi već od sledeće godine prodaja benzinaca i dizelaša u toj državi mogla da bude toliko niska da će na tržištu novih vozila električni automobili imati gotovo 100-procentnu dominaciju.

Kako prenosi Revija HAK, u prvih osam meseci 2021. dizelaši i benzinci su zajedno činili manje od deset posto od svih 110.864 novih registracija. Ako se trend nastavi, kao i u poslednjih pet godina, udeo motora s unutrašnjim sagorevanjem u sedam meseci bi došao gotovo na nulu.

Foto: Unsplash

Od početka 2021. godine 19 od 25 najprodavanijih novih automobila u Norveškoj su električni automobili. Na vrhu liste se nalazi Teslin Model 3 sa 7048 novih registracija u tom periodu. Prvi model koji nema bateriju ili hibridni pogon je VW Tiguan TDI na 38. mestu sa 678 novih registracija. Sve to ima veze sa snažnim državnim podsticajima za kupovinu e-automobila. Druge prednosti električnih automobila, poput besplatnog parkiranja u mnogim gradovima, u međuvremenu su otkazane.

Uprkos drastičnom padu motora s unutrašnjim sagorevanjem među novim registracijama, dizelski i benzinski motori i dalje dominiraju u Norveškoj i tako će biti sledećih par godina. Sedam od osam kupljenih automobila u Norveškoj su polovni automobili. Od 357.176 promena vlasništva u prvih osam meseci ove godine, samo dvanaest posto su činili električni automobili.

Kakvo je vaše mišljenje? Hoće li Norveška ispuniti svoju zamisao?

Izvor: Revijahak.hr