Naslovna Vesti Bajden odlučno najavljuje: Investira 2.8 milijardi dolara u proizvodnju električnih baterija

Bajden odlučno najavljuje: Investira 2.8 milijardi dolara u proizvodnju električnih baterija

128
0

Ministarstvo energetike dodeljuje 2,8 milijardi dolara bespovratnih sredstava za 20 kompanija širom SAD-a koje će promovisati proizvodnju materijala za proizvodnju EV baterija u zemlji. Bajdenova administracija želi da do 2030. godine EV čine polovinu kupljenih novih automobila u SAD-u.

SAD i njihovi saveznici trenutno ne proizvode dovoljno kritičnih minerala i materijala za baterije potrebnih za napajanje tehnologija čiste energije. Kina trenutno kontroliše veći deo kritičnog lanca snabdevanja mineralima i nedostatak kapaciteta za rudarstvo, preradu i reciklažu u SAD-u mogao bi da ometa razvoj i usvajanje električnih vozila, ostavljajući SAD zavisnim od nepouzdanih stranih lanaca snabdevanja.

Nova sredstva će podržati projekte koji imaju za cilj da razviju dovoljno litijuma za baterije za proizvodnju 2 miliona električnih vozila godišnje, kao i dovoljno grafita i nikla za proizvodnju 1,2 miliona i 400.000 električnih vozila godišnje. Takođe će omogućiti neke revolucionarne poduhvate, kao što je izgradnja prvog litijum-gvozdenog fosfatnog postrojenja za katodu, kao i prvog velikog postrojenja za proizvodnju soli litijum elektrolita u SAD-u.

Izvor: PCpress.rs