Naslovna Vesti Cene Teslinih električnih automobila ne prestaju da rastu: Još jedno poskupljenje je...

Cene Teslinih električnih automobila ne prestaju da rastu: Još jedno poskupljenje je u toku!

183
0

Tesla je ponovo podigla cene za sve svoje modele automobila u Sjedinjenim Državama. To je posledica stalnih problema u globalnom lancu snabdevanja i rastućim cenama sirovina.

Musk-ov “super loš predosećaj”

Kompanija povećava cenu modela Y za velike domete sa 62.990 dolara na 65.990 dolara, nakon što su neke isporuke odložene za još mesec dana.

Poskupljenje od 5 odsto dolazi zbog porasta cena sirovina za aluminijum i litijum koji se koriste u automobilima i baterijama. Proizvođači automobila se bore da nabave čipove i druge elemente zbog nestašice u celoj industriji.

Globalna investiciona banka Credit Suisse je saopštila da povećanje cena u nekim slučajevima predstavlja četvrto povećanje cena u SAD u 2022.godini.

„Verovatno će neka povećanja cena smanjiti potražnju. Takođe, Tesla za sada i dalje ima ograničenja u svojoj ponudi“.

Elon Musk je ranije rekao da je litijum odgovoran za povećanje troškova i da predstavlja “ograničavajući faktor” za rast EV. On je sugerisao proizvođačima automobila da započnu posao sa litijumom.

Takođe, kompanija Rival Rivian Automotive je podigla cene za više od 10.000 dolara za nove porudžbine svog osnovnog modela. Glavni finansijski direktor Rivian-a, Claire McDonough rekla je tokom Globalne konferencije automobilske industrije Deutsche Bank-e, da se kupci odlučuju za najnaprednije modele uprkos povećanju cena.

Očekuje se da će nekoliko proizvođača automobila isporučiti EV kupcima po prvi put u svojoj trci da sustignu Teslu usred rastuće potražnje.

Musk je poslednjih nedelja upozorio na rizik od recesije. Ranije ovog meseca Musk je rekao da ima “super loš predosećaj” o ekonomiji i da Tesla treba da otpusti 10 odsto radnika.

Takođe, očekuje se da će se Musk, koji je u procesu kupovine Twitter-a, uskoro obratiti zaposlenima u kompaniji i odgovarati na njihova pitanja.

Izvor: PCpress.rs / Reuters