Naslovna Vesti Da li General Motors gubi novac na svojim električnim automobilima?

Da li General Motors gubi novac na svojim električnim automobilima?

126
0

General Motorsova električna vozila navodno još moraju da pređu dug put dok kompaniji ne donesu novac. Prezentacija za GM-ov dan za investitore u četvrtak opisuje tešku bitku s kojom se proizvođač automobila iz Detroita suočava u pogledu profitabilnosti svoje ambiciozne linije električnih vozila.

Izvršna direktorka Mary Barra će u četvrtak investitorima reći da njihova električna vozila neće biti isplativa do 2025. godine, prenosi Bloomberg. Do tog datuma kompanija namerava da proda milion električnih vozila godišnje. Do tada, planira se prodaja oko 44.000 u 2022. godini – navodno s gubitkom, prenosi Jutarnji.hr.

Očekuje se da će automobili sa SUS motorima nastaviti da finansiraju gubitke i drugi tehnološki razvoj. U prezentaciji proizvođača automobila se navodi da GM planira smanjenje troškove da bi nadoknadio manjak dobiti. Čak su i njegove Ultium baterije 60% jeftinije od onih koje se nalaze u Chevy Boltu.

GM želi da postane vodeći proizvođač električnih vozila na svetu. Njegovi planovi su ambiciozni, ali gradi ponudu i infrastrukturu da bi realizovao taj cilj. GM-ovi planovi da pobedi gradskog rivala Forda zavise od njegove visoko skalabilne platforme; Ford je pobedio GM na tržištu u ključnim segmentima.

Električna linija proizvođača automobila takođe raste polako, ali sigurno. Trenutno nudi Hummer EV, Cadillac Lyriq, dve verzije Chevy Bolta i dostavna vozila putem BrightDropa. Uskoro će ponuditi još nekoliko električnih vozila uključujući Chevrolet Blazer, Equinox i druge.

Kompanija takođe ima još vozila u pripremi koja će tek biti objavljena. Hummer srednje veličine bi mogao da bude na putu, a više električnih vozila pod markom Cadillac verovatno će se pridružiti Lyriqu i nedavno najavljenom Celestiqu. Buick će takođe biti potpuno električni proizvođač automobila.

Izvor: Jutarnji.hr