Naslovna Vesti Električni automobili poskupljuju brzinom svetlosti!

Električni automobili poskupljuju brzinom svetlosti!

187
0

Dok je inflacija u Nemačkoj neuobičajeno visoka, novi električni automobili poskupljuju brže nego oni s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, pokazalo je jedno istraživanje.

Kataloška cena 15 najpopularnijih električnih automobila je u avgustu bila za 14,5 posto viša nego godinu dana ranije, što je značilo prosečno poskupljenje od 5.385 evra, naveo je Centar za istraživanje automobila. Cene najprodavanijih vozila na fosilna goriva porasle su, u isto vreme, za 12,5 posto.

Država je razliku u cenama između ekološki prihvatljivijih električnih automobila i onih s klasičnim motorom smanjivala subvencijama.

Subvencije za plug-in hibride prestaju krajem godine, a modeli kojih još ima u zalihama rasprodaju se uz relativno visoke popuste.

Stručnjak za automobile Ferdinand Dudenhoffer očekuje dalja poskupljenja zbog većih troškova nabave poluprovodnika i specifičnih sirovina, na primer u proizvodnji baterija.

Državni podsticaji, rekao je, nisu dovoljni da cene stanu. Do jeseni sledeće godine, naveo je Dudenhoffer, 2,5 milijardi evra iz saveznog budžeta biće potrošeno, što znači da će se urušiti tržište, posebno malih i kompaktnih električnih automobila.

Niko, rekao je, zbog infacije neće potrošiti 35.000 evra na mali automobil na baterije. Vlada i ministar poljoprivrede Robert Habeck isključuju električne automobile iz struje, kaže Dudenheoffer.

Kada je reč o luksuznim automobilima, njihovi kupci su manje osetlivi na promenu cena i plaćaju iz vlastitog džepa.

Izvor: Seebiz.eu