Naslovna Vesti Električni Hyundai i Kia: Iako su pobrali lovorike, ustanovljeno da nisu tako...

Električni Hyundai i Kia: Iako su pobrali lovorike, ustanovljeno da nisu tako savršeni!

285
0

Hyundai i Kia su zadivili svet najnovijim električnim modelima, ali ni oni nisu savršeni.

U pitanju su Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6, od kojih je prvi proglašen Svetskim automobilom godine, a drugi uvršten u top 3 na svetu. Međutim, sad se pokazalo da oba modela imaju grešku koja može dovesti do ne tako bezazlenih posledica.

Naime, pojedini vlasnici su prijavili da se nakon parkiranja automobila ponekad dogodi da auto “ispadne” iz funkcije Park. Ako je u tom trenutku parkiran na kosini, mogao bi otklizati sve dok ga ne zaustavi neka prepreka, navodi Index.hr.

Hyundai je nakon četiri prijavljena slučaja u Koreji, tri na Ioniqu 5 i jednog na Kijinoj EV6, pokrenuo istragu i zaključio da postoji konstrukcijska greška. Naime, utvrđena je fluktuacija napona nakon što je automobil “ugašen” te postoji mogućnost da ona utiče na upravljački signal s kontrolne jedinice menjača, koji upravlja sistemom shift-by-wire.

Ako se to dogodi, može doći do momentalnog otpuštanja brave za parkiranje, sigurnosne funkcije koja fizički sprečava kretanje vozila dok je menjač u položaju Park.

Korejski proizvođač će zato opozvati 10.729 primeraka Hyundai Ioniqa 5 te 9014 primeraka Kije EV6. Takođe, utvrđeno je da isti problem postoji i na Genesisovim modelima GV60 i GV80 te će greška biti uklonjena pre isporuke prvih primeraka.

Svi vlasnici biće obavešteni o potrebi posete servisima kako bi softverski bila uklonjena greška na upravljačkom sistemu menjača, a do tada im se savetuje da ne parkiraju svoje vozilo na nagibu.

Izvor: Index.hr