Naslovna Vesti EU odlučila: Od 2035. prestaje prodaja novih automobila sa SUS motorima

EU odlučila: Od 2035. prestaje prodaja novih automobila sa SUS motorima

142
0

Pregovarači Saveta EU-a i Evropskog parlamenta postigli su u četvrtak uveče dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila sa SUS motorima od 2035. godine.

Tim zakonom bi se efikasno zabranila prodaja novih automobila i kombija na benzin ili dizel u 27-članom bloku Evropske unije. Zabrana je deo paketa EU-a o klimatskim promenama pod nazivom Fit for 55, čiji cilj je smanjenje emisija štetnih za klimu za 55 posto do 2030., u poređenju s nivoima iz 1990., te postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

‘Upravo smo završili pregovore o nivoima CO2 za automobile’, tvitovao je francuski evroparlamentarac Pascal Canfin, koji je na čelu Komisije za okolinu Evropskog parlamenta.

‘Istorijska odluka EU-a za klimu koja definitivno potvrđuje cilj vozila sa 100 posto nulte emisije 2035. s međufazama između 2025. i 2030.’

Automobili trenutno čine 12 posto svih emisija CO2 u EU bloku, dok ukupni saobraćaj čini oko četvrtinu. Zemlje članice EU-a sada moraju da usvoje uredbe u nacionalnom zakonodavstvu.

Nije bilo planova za zabranu vožnje vozila sa SUS motorima. Umesto toga, očekuje se da će svi oni na kraju biti zamenjeni električnim vozilima.

Izvor: Seebiz.eu