Naslovna Vesti Evropska strujna mreža pred pucanjem: Hoće li u budućnosti moći da izdrži...

Evropska strujna mreža pred pucanjem: Hoće li u budućnosti moći da izdrži 100 miliona električnih automobila?

606
0

Milioni električnih automobila u budućnosti će morati da se snabdevaju ​​električnom energijom, a pitanje je da li električna mreža može da izdrži takav pritisak. Prema studiji elektroenergetskog udruženja Eurelectric i konsultantske firme EY, evropska električna mreža može da podnese više od 100 miliona električnih automobila. Međutim, pripreme su neophodne, piše Revija HAK.

Stručnjaci očekuju oko 135 miliona vozila do 2035., oko 132 miliona više nego danas. Do tada će na mrežu morati da se spoji 65 miliona punionica, od čega 85 posto u privatnim domaćinstvima i 4 posto u javnim prostorima. Čak i pri 50-procentnom učešću električnih automobila, nekontrolisano punjenje bi moglo da preoptereti lokalne električne mreže, zbog čega je, prema mišljenju stručnjaka, neophodna inteligentna kontrola procesa punjenja.

Preporučuje se digitalizacija električne mreže kako bi se predvidelo i optimizovalo ponašanje kupaca, kao i da bi se disperzovali efekti na mrežu i potražnju. Potrebni su i inteligentni punjači i sistemi za skladištenje električne energije u gradovima (baterije velikih kapaciteta) kako bi ublažili kratkoročnu veliku potražnju. Dakle, nema problema, ali bi moglo i da ih bude, pogotovo u nepovoljnim periodima godine (kada je smanjena proizvodnja energije). 

I ova studija pokazuje da je Evropi potrebna nova energetska politika. Oslanjanje samo na obnovljive izvore energije očigledno neće biti dovoljno za zadovoljavanje svih apetita.

Izvor: Revijahak.hr