Naslovna Vesti Fiat će od jula prodavati samo električne automobile, bar kada je Velika...

Fiat će od jula prodavati samo električne automobile, bar kada je Velika Britanija u pitanju!

558
0

Kako piše Autocar, Fiat će u Velikoj Britaniji od 1. jula 2022. ukloniti iz prodaje sve modele sa isključivo SUS motorima, jer su svi njegovi automobili sada dostupni sa elektrifikovanim pogonskim agregatima.

Italijanska kompanija navodi da je elektrifikovala 60% svoje ponude 2021. godine, kao i da su Fiat 500X i Tipo poslednja dva automobila koja su dobila hibridni pogon ranije ove godine.

Fiat tvrdi da će uklanjanje svih neelektrifikovanih modela podržati klijente da pređu na održivu i isplativu e-mobilnost, posebno vozače u gradovima.

Greg Taylor, izvršni direktor Fiata i Abartha UK, navodi: „Ovaj korak u istoriji Fijata označava ključnu tačku u našoj posvećenosti pružanju pristupačnih i održivih rešenja za mobilnost za sve naše kupce. Ovaj potez je pogodan za naša vozila, koja su prilagođena urbanim sredinama.”

Brend je započeo svoju strategiju elektrifikacije lansiranjem Fiata 500 hybrid i Pande hybrid 2020. godine. Ova dva modela će izgubiti opciju 1,2 litarskog benzinskog motora. Umesto toga, biće ponuđeni sa 1,0 litarskom hibridnom jedinicom, koja se sastoji od trocilindričnog motora uparenog sa 12V integrisanim starter-generatorom i baterijom od 11Ah.

Fiat je još u februaru najavio da će veći 500X kompaktni krosover i Tipo hečbek i karavan modeli dobiti hibridne pogonske agregate. Pokreće ih 1,5 litarski četvorocilindrični benzinski motor uparen sa električnim motorom od 20KS za kombinovanu snagu od 128KS. Pored toga, emisija CO2 je niža za 11%.

„Sada možemo da obezbedimo svim našim klijentima rešenje za održivu mobilnost, bez obzira na njihove potrebe za mobilnošću, sa jednostavnom tehnologijom i po pristupačnoj ceni“, rekao je izvršni direktor Fiata Olivier Francois još u februaru. „Izuzetno sam ponosan na ovo zbog njegove doslednosti sa našom vizijom: ‘zeleno je samo kada je zeleno za sve’.

Izvor: Autoblog.rs