Naslovna Vesti Grabi ka potpunoj elektrifikaciji: Stiže naslednik Volvoa XC60 u električnoj verziji!

Grabi ka potpunoj elektrifikaciji: Stiže naslednik Volvoa XC60 u električnoj verziji!

310
0

Kako piše britanski Autocar, među ključnim novim Volvo EV modelima je potpuno novi i veoma važan naslednik sadašnjeg XC60.

Aktuelna generacija XC60 je bila najprodavaniji automobil švedskog brenda u poslednje četiri godine. Naslednik XC60 stiže 2024. godine da bi popunio jaz između XC40 Recharge i dugo očekivane električne zamene za XC90 SUV koji dolazi kasnije ove godine. Zamena za XC60 (poneće pravo ime, a ne alfanumeričku oznaku) ima ključnu ulogu da bi Volvo postigao cilj potpune elektrifikacije do 2030.

EV-ovi su činili samo 6,5% Volvoove globalne prodaje prošle godine (najbolje do sada), ali švedska kompanija ima za cilj da poveća tu cifru na 50% do 2025. godine na putu da potpuno odbaci SUS motore do 2030. godine.

Kako bilo, naslednik XC60 će biti rival BMV iX3 a biće i prvi produkcijski automobil sa baterijama koje proizvodi novo zajedničko preduzeće Volvoa i kompanije za proizvodnju baterija Northvolt.

S obzirom na popularnost aktuelnog XC60, Volvo će ga verovatno zadržati u prodaji neko vreme zajedno sa novim EV.

Nagovešteno je da će ovaj novi Volvo EV koristiti istu SPA2 arhitekturu kao i naslednik za XC90.

Pored neizbežnih veza u baterijama, pogonskom sistemu i konstrukciji između naslednika XC60 i XC90, Volvo sugeriše da će manji električni SUV takođe dobiti autonomne funkcije i funkcije povezivanja na visokom nivou kao standard, zahvaljujući Lidar senzorima koje isporučuje Luminar i „kompjuteru autonomne vožnje” softverskog giganta Nvidia.

Izvor: Autoblog.rs