Naslovna Vesti Kineski start-up električnih automobila WM Motor u problemu – gubici kompanije su...

Kineski start-up električnih automobila WM Motor u problemu – gubici kompanije su se udvostručili!

249
0

Kineska kompanija za pokretanje električnih automobila WM Motor prijavila je u sredu da izlazi na berzu u Hong Kongu.

Takođe poznata kao Weltmeister, kompanija za električne automobile otkrila je da su se njeni godišnji gubici udvostručili u poslednje tri godine na 8,2 milijarde juana (1,2 milijarde dolara).

Iako je kinesko tržište električnih automobila najveće globalno i brzo rastuće tržište, proizvođači automobila kao što su BID i Tesla dominiraju prodajom. Kineski start-up-ovi kao što su Nio i Xpeng dospeli su na naslovne strane, ali i dalje imaju mali udeo na tržištu.

WM Motor je prodao još manje automobila. Kompanija je u podnesku navela da je do 31. decembra prodala 83.495 električnih automobila od svog prvog modela koji je lansiran u septembru 2018. godine.

Xpeng je lansirao svoj prvi model otprilike u isto vreme i rekao je da su njegove kumulativne isporuke dostigle 137.953 do kraja decembra. Nio je rekao da su njegove kumulativne isporuke iznosile 167.070 do kraja decembra, iako je lansirao svoj prvi automobil oko godinu dana pre svojih start-up rivala.

Izvršni direktor VM Motor-a Friman Šen rekao je za CNBC u januaru da očekuje da će se potražnja za električnim vozilima u Kini ove godine skoro udvostručiti u odnosu na prošlu godinu. On je, međutim, rekao da bi nestašica čipova i poremećaji u lancu snabdevanja povezani sa Covidom povećali troškove kompanijama koje proizvode automobile.

SUV i limuzine kompanije WM Motor prodaju se u rasponu cena od oko 160.800 juana do 280.000 juana, što je slično Xpengovom rasponu cena.

Kompanija je u podnesku u sredu rekla da njene konkurentske prednosti uključuju fokus na glavno tržište, proizvodne pogone u sopstvenom vlasništvu i snažne istraživačke i razvojne sposobnosti.

Od kraja prošle godine, dokumentacija je pokazala da je WM Motor potrošio 20,7% prihoda na istraživanje i razvoj, dok je Xpeng prijavio da je potrošio 19,6% prihoda na takva istraživanja.

Međutim, Xpeng ima više nego trostruko veći broj zaposlenih – 13.978 zaposlenih u odnosu na 3.952 WM Motor-a.

WM Motor je rekao da ima 1.141 zaposlenog u istraživanju i razvoju, ili 28,9% ukupnog broja zaposlenih. Najveći udeo su imali radnici u proizvodnji, 54,1%.

Poređenja radi, Xpeng je rekao da njegov tim za prodaju i marketing čini najveći udeo zaposlenih, sa 45%. Ukupno 5.271 zaposlenih u istraživanju i razvoju čini 38% zaposlenih.